Omaž velikom pjesniku: Izet Sarajlić neće biti zaboravljen

Fena
Omaž velikom pjesniku: Izet Sarajlić neće biti zaboravljen
Da istaknuti bosanskohercegovački pjesnik Izet Kiko Sarajlić neće biti zaboravljen pokazali su njegovi poštovaoci i prijatelji.

Okupili su se večeras u velikom broju u Galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje je obilježena 15. godišnjica smrti velikog pjesnika.

Uz izložbu – koja je upotpunjena i filmom Ratka Orozovića – stihove pjesnika Sarajlića čitao je prepoznatljivim glasom Miki Trifunov, na jedinstven način donoseći zapisane Sarajlićeve misli o životu, smrti, prolaznosti, prijateljstvu i Sarajevu.

Izložbu o pjesniku Sarajliću 'To sam bio ja' priredila je njegova kćerka Tamara Sarajlić-Slavnić, a sadrži dijelove porodične zbirke kao i dijelove iz zbirke Muzeja posvećene tom pjesniku. Tu su fotografije Izeta Sarajlića s članovima njegove porodice, prijateljima i saradnicima, isječci iz novina koji govore o njemu.

Dio postavke su i rukopisi njegovih pjesama, pisma i razglednice što su stizali na njegovu adresu ili ih je on dobijao, ono što su drugi pisali o njemu, ali i njegove lične stvari i nagrade što ih je dobijao za svoje stvaralaštvo.

Budući da je ovakav svojevrstan omaž omogućila Ambasada Republike Italije u BiH, ambasador Nicola Minasi zahvalio se onima koji su priredili događaj, a posebno zbog činjenice da su stihovi Sarajlića čitani i na italijanskom jeziku.

"Zbog ove večeri mogao sam čitati Kikine pjesme, dozvolite mi da ga tako zovem, jer znam da su ga tako zvali njegovi prijatelji. Od večeras imam čast da se zovem njegovim prijateljima jer ga toliko volim", kazao je Minasi.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović podsjetila je da Sarajevo već 15 godina živi bez Sarajlića, ali je najavila da će institucija na čijem je čelu učiniti sve kako bi ga se svi sjećali.

Večer su muzički upotpunile Marina Tomić na violini i Belinda Krnić na klaviru.

Izet Kiko Sarajlić, rođen je u Doboju 16. marta 1930. godine, a umro je u Sarajevu 2. maja 2002. godine. Bio je historičar filozofije, esejist, prevodilac i pjesnik te član Akademije nauka i umjetnosti BiH i Društva pisaca BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije