Održana nova promocija knjige 'Državnost BiH u XX i XXI stoljeću' akademika Mirka Pejanovića

1
Radiosarajevo.ba
Održana nova promocija knjige 'Državnost BiH u XX i XXI stoljeću' akademika Mirka Pejanovića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige 'Državnost BiH u XX i XXI stoljeću'

U Sarajevu u Historijskom muzeju večeras promovirana je knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u 20 i 21. stoljeću“, autora prof. dr. Mirka Pejanovića, potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao autor, knjiga će zasigurno dobro doći svima koji će se educirati o političkom sistemu i državnom uređenu BiH, a i historijskom razvoju države.

Kazao je da je namijenjena srednjoškolcima, studentima i svim akterima koji se bave razvojem i reformama bh. društva.

Navijači Zrinjskog objavili snimak ukradenih transparenata grupe Red Army: "Pozdrav moleri"

Navijači Zrinjskog objavili snimak ukradenih transparenata grupe Red Army: "Pozdrav moleri"

Dodao je da je ova knjiga nastajala 10 godina i sadrži 15 posebnih studija koje su nastajale tokom istraživanja.

O knjizi su govorili Asim Mujkić, Pavle Mijović, Lejla Ramić, Dragan S. Marković i autor prof. dr. Pejanović. Moderator predstavljanja bio je Sead Turčalo.

Autor knjige, kako su kazali, Bosnu i Hercegovinu vidi kao multinacionalnu zajednicu, naglašavajući imperativ njenog ulaska u članstvo Europske unije i NATO-a, te insistirajući na njenom ravnomjernom ekonomskom razvoju, oštro se suprotstavlja nacionalizmu kao negaciji države BiH.

Knjiga, istovremeno, nudi perspektivu koja se temelji na ravnopravnosti bh. naroda i građana, procesu pomirenja i jačanja povjerenja, a u oblasti političkog sistema, pledira za jačanje parlamentarne demokratije, kao i regionalne i lokalne samouprave.

Među vrijednostima za koje se autor zalaže su - antifašizam, kultura zajedničkog življenja, eliminacija govora mržnje iz javnog prostora, ravnopravnost spolova i druga civilizacijska i demokratska dostignuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije