Održan koncert "Songs of Liberation": Poruka slobode i sekularizma zatvorila 6. Sarajevo Fest

0
A. Be.
Održan koncert "Songs of Liberation": Poruka slobode i sekularizma zatvorila 6. Sarajevo Fest
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / "Songs of Liberation" zatvorio Sarajevo Festa

U okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!", a u saradnji sa 6. izdanjem Sarajevo Festa, u nedjelju 22. septembra, je u prepunoj sali Narodnog pozorišta, izveden koncert "Songs of Liberation".

Muzička ekipa u sastavu Marija Šestić, Narcis Zečić, Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Amar Češljar i Adis Sirbubalo izveli su neke od najvećih hitova izvođača i grupa koje je sarajevska publika sa oduševljenjem slušala. 

Ovo je ujedno bio koncert kojim je zatvoren ovogodišnji specijalni program NPS "Kultura na ulice 2024!“ i 6. Sarajevo Fest.

Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida

Pokrenuta platforma za praćenje i evidenciju negiranja genocida

Večeras u Narodnom pozorištu nije održan samo još jedan koncert, već društveno angažirani projekt koji je poslao poruke slobode, sekularizma, ljubavi i jedinstva.

Dino Šukalo je u toku koncerta i rekao da je "ovogodišnji Sarajevo Fest bio uspješan, te da je ove godine izmjenio stvarnost u kojoj živimo".

Intervju | Dino Šukalo i "Songs of Liberation": "Naša borba za mjesto u demokratskom društvu"

Intervju | Dino Šukalo i "Songs of Liberation": "Naša borba za mjesto u demokratskom društvu"

Pjesme G. Scott-Herona "Winter in America", Billie Holiday "Strange Fruit", "Konjuh planinom" i mješavina Štulića i Leonarda Cohena u pjesmi "The Partisan/Partizan" ili "Heroes" David Bowiea, praćeni vizualima Charlie Chaplina iz filma Diktator ili Sarajeva za vrijeme izvođenja pjesme "Miss Sarajevo", probudili su osjećaj da se za slobodu, unutrašnju ili van nas treba boriti kako kroz umjetnost, tako i kroz svaki segment života. 

Koncert je završio sa izvedbom pjesme "Imagine" koju je pjevala Marija Šestić, a Dino Šukalo pratio na gitari, posvećena je Harisu Pašoviću, reditelju i direktoru Sarajevo Festa. 

O specijalnom programu NPS Kultura na ulice 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!" je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije