Viktor Ivančić objavio bh. izdanje knjige Radnici i seljaci

1
Radiosarajevo.ba
Viktor Ivančić objavio bh. izdanje knjige  Radnici i seljaci
FOTO: Promo / Novo izdanje knjige

Poznati autor i novinar Viktor Ivančič predstavio je bh. izdanje knjige Radnici i seljaci koju su objavili Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno.net.

„Vrlo daleko od spektra konsenzualno legitimiranih javnih tema i problema, priče iz Radnika i seljaka grotesku ovdašnje normalizacije nacionalizma i restauracije kapitalizma tretiraju otrovno, beskompromisno i neusporedivo duhovito“ , kazao je Boris Postnikov,

Svoj osvrt na knjigu dao je Saša Ćirić.

„Gorka je knedla Ivančićevog smijeha, taman one veličine raznijetih ljudskih tijela književnih likova, palih na bojnom polju književnosti koja je iznenada postala moćnija od života. Ko bi se nadao tom obrtu?“ , kazao je Ćirić.
Ravnodušna na knjigu nije bila ni Katarina Luketić.

„Najprovokativniji i najsubverzivniji aspekt ovih priča zbog kojeg će udarac kafkijanskom sjekirom doista načiniti pukotinu u čitatelju/ici nisu ni stvarni akteri i stvarni događaji, ni mete kritike i pobuna protiv raznih vidova represije, već ono što ta pobuna može uključivati, a to je nasilje.“, kazala je Luketić.

Knjiga Radnici i seljaci je angažirana književnost u njenom najboljem izdanju.

“Revolucionarno štivo koje je do kraja otkrilo mehanizme poretka”, mišljenja je Amila Kahrović Posavljak.

Završnu riječ dao je i Bojan Marjanović.

„Radikalne situacije u kojima Ivančićevi likovi posežu za radikalnim rješenjima predstavljaju moćnu metaforu jer označavaju jedan rijedak svetonazorski urlik u doba koje se davi u žabokrečini centrističkih politika“, kazao je Marjanović.

Viktor Ivančić rođen je 1960. u Sarajevu, a danas živi u Splitu. Od početka 1980-ih radi kao profesionalni novinar. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik satirično-političkog tjednika Feral Tribune. Za svoj je novinarski rad dobio više međunarodnih nagrada i priznanja.

Objavio je političku studiju Točka na U (1998), zbirku eseja Zašto ne pišem i drugi eseji (2010), publicističke zbirke Lomača za protuhrvatski blud (2003), Šamaranje vjetra (2003), Animal Croatica (2007), Jugoslavija živi vječno (2011), Sviranje srednjem kursu (2015), foto-monografiju Iza sedam logora (2018, u suautorstvu s Hrvojem Polanom i Nemanjom Stjepanovićem), romane Vita activa (2005) i Planinski zrak (2009), te zbirku priča Radnici i seljaci (2014). Autor je kultne kolumne Bilježnica Robija K., koju redovno piše već skoro četiri desetljeća. Nakon više pojedinačnih zbirki tih satiričnih priča, 2018. je objavljen komplet Robija K. u pet tomova, koji je dosad štampan u nekoliko izdanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije