Objavljen žiri takmičarskog Studentskog programa

Radiosarajevo.ba
Objavljen žiri takmičarskog Studentskog programa
Bosanskohercegovački film festival (BHFF) bit će održan po jedanaesti put od 13. do 20. augusta ove godine, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF).

Studentski program je takmičarskog karaktera i već petu godinu dodjeljuju se tri nagrade najboljim filmovima, a u okviru ovog programa održava se i nagrada za najbolji bh. studentski film, specijalna nagrada žirija, te specijalno priznanje žirija.

U žiriju će se naći tim stručnjaka, koji će odlučivati o tome koja tri filma će dobiti nagrade u selekciji studentskih filmova na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a to su producent Alen Babić, glumica Alena Džebo, te direktor fotografije Antoni Ćorić.

Alem Babić je producent u producentskoj kući “Dokument” Sarajevo. Producirao je dokumentarne i igrane filmove, te TV serije. Dokumentarni film koji je producirao, “Dan na Drini”, osvojio je Veliki pečat na ZagrebDox-u 2012, a omnibus “Neke druge priče” prikazan je na brojnim festivalima i višestruko nagrađivan. Posljednji igrani film koji je producirao, “Naša svakodnevna priča”, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu i u Bh. film programu.

Alena Džebo diplomirala je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Glumila je u brojnim pozorišnim predstavama, TV serijama, kratkim i dugometražnim filmovima. U prošlogodišnjem bh. Film programu prikazan je dugometražni film Sabina K, u kojem je tumačila glavnu ulogu, a na ovogodišnjem festivalu bit će prikazani kratki filmovi Sjećam se  i Pool version, u kojima također igra glavne uloge .

Antoni Ćorić je direktor fotografije iz Širokog Brijega. Radio je na brojnim dokumentarnim filmovima: Hercegovina (2015), Čuvari svjetlosti (2014), Pacijent (2013), 3 Dani (2011), itd., od kojih će nekoliko biti prikazano unutar specijalne promocije Mediteran Film Festivala, koja će otvoriti ovogodišnji bh. Film program.

Objavu takmičarske selekcije ovogodišnjeg studentskog programa očekujemo početkom iduće sedmice. 

Studentski program Bh. Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bosanskohercegovačkih filmskih škola.  Nagrađenim studentima su ove nagrade koristile kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.

U selekciju ovog programa mogu ući filmovi studenata sa četiri bosanskohercegovačke filmske škole: Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini i Film Factory.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije