! / Nizozemska predstava "Dangerous names/Opasna imena“ u Sarajevu i Tuzli

06. 05. 2022. u 12:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Narodnom pozorištu Sarajevo će 9. maja u sklopu Modula memorije biti prikazana predstava "Dangerous names/Opasna imena".

Osim u Sarajevu, ova predstava će biti prikazana i u Tuzli dva dana kasnije, 11. maja u Narodnom pozorištu od 19:30h.

Nosilac produkcije ove predstave je nizozemska produkcijska kuća Boy Jonkergouw Productions, a ovo je ujedno i prva nizozemska predstava koja se bavi pitanjem dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Predstava iz ličnih iskustava rasvjetljava dešavanja u danima u kojima se odvijao srebrenički genocid, kroz iskustva direktnih sudionika – Alme Mustafić, čiji je otac odveden i ubijen zajedno sa drugim srebreničkim muškarcima, te Raymonda Braata, koji je u to vrijeme bio vojnik UN-ovog bataljona.

Predstava "Dangerous names" će u sklopu BH gostovanja biti odigrana i 09. maja u 19,30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Ova predstava ima toliko veliki uticaj, da je New York Times krenuo u produkciju dokumentarnog filma o njoj, a premijera će biti održana iduće godine! Predstava 'Opasna imena' ne samo da opisuje historiju, nego je i piše.

To je na području zapadne Evrope prva pozorišna predstava koja se bavi genocidom u Srebrenici, koji se dogodio 1995. godine, u kojoj glavnu ulogu igra osoba preživjela taj genocid, Alma Mustafić. Njenog oca Rizu, koji je radio za UN-ov nizozemski mirovni bataljon, a kojeg su predali srpskoj vojsci. Godinama poslije, njegovo tijelo je pronađeno u masovnoj grobnici, u blizini Vlasenice.

Alma u predstave scenu dijeli sa veteranom nizozemskog bataljona, Raymondom Braatom, koji je u vrijeme događanja genocida bio zadužen za razdvajanje muškaraca od žena.

Istina je ta da smo bili u nemogućoj poziciji. Ali istina je i to da smo mi znali da će ovi muškarci biti ubijeni", riječi su gospodina Raymonda.

Raymond i Alma na sceni pokazuju kako je svijet bio pasivni posmatrač etničkog čišćenja, koje se događalo tri godine, i to na svega 25 minuta leta od Rima.

"Opasna imena" je jaka i hiper-realistična drama sa impresivnom muzikom i vizualima. Dijalozi u ovoj drami su informativni, hrabri, oduzimaju dah, bolni i na momente humoristični.“ - Izbor iz kritike, „Nizozemskog pozorišnog časopisa“.

Na dan 16. maja tekuće godine, predstava će biti odigrana pred Evropskim parlamentom.

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava je titlovanja na Bosanki i Engleski jezik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA