Nevidljivi gradovi i portreti na izložbi radova Aleksandre Nine Knežević

0
Fena
Nevidljivi gradovi i portreti na izložbi radova Aleksandre Nine Knežević
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nevidljiva izložba - Aleksandre Nine Knežević

Izložba radova Aleksandre Nine Knežević nazvana Nevidljiva izložba otvorena je u okviru projekta Umjetnost u izlogu u sarajevskoj Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH).

Na izložbi su prikazane ilustracije nastale zadnjih pola godine.

To je bio period kad je, kako kaže Knežević, radila na knjigama koje su vezane za gradove.

"Nazvala sam ih vidljivi i nevidljivi gradovi. Vidljivi grad je Sarajevo. To su ilustracije rađene za knjigu Sarajevo između legendi i historije Amira Ljubovića, a nevidljivi za knjigu Nevidljivi gradovi italijanskog pisca Itala Calvina", podvukla je.

Drugi dio izložbe odnosi se na portrete poznatih ličnosti - osoba i umjetnika koji su uticali na autoričino odrastanje.

U tom se djelu izložbe tako mogu vidjeti portreti Pikasa, Lenona, Davida Bowia, Oscara Wildea, Edgara Alana Poa...

 Nevidljiva izložba - Aleksandre Nine Knežević  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba:  Nevidljiva izložba - Aleksandre Nine Knežević

Predsjednica ULUPU-a BiH Amila Smajović istakla je da kvalitet ilustracija i crteža Aleksandre Nine Knežević leži u njihovoj jednostavnosti, uz ocjenu da su najveći kreativci oni koji mogu da budu jednostavni.

"Nina Knežević operiše sa par boja, s linijom u koju unosi dinamiku. Ninine ilustracije su najjednostavnija priča velikog sadržaja", ustvrdila je Smajović.

Ona je podvukla da kad se pažljivo pogledaju crteži Nine Knežević na izložbi "Nevidljivi gradovi" može se vidjeti šta je to nevidljivo iza te jednostavne vidljivosti koju autorica pokazuje.

Postavka je relizovana u okviru projekta ULUPU BiH "Umjetnost u izlogu" i Festivala "Sarajevska zima", a bit će otvorena do 23. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije