Ne propustite premijeru predstave "Buđenje proljeća" rediteljice Arme Tanović Branković

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite premijeru predstave "Buđenje proljeća" rediteljice Arme Tanović Branković
Foto: Privatni album / Predstava "Buđenje proljeća"

U subotu 11. maja, u Pozorištu mladih u Sarajevu u 18 sati bit će upriličena premijera predstave "Buđenje proljeća", Frank Wedekinda u izvođenju Youth teatra Drama kids Akademije i YouthArt udruženja za promociju dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva mladih.

Ova predstava predstavlja završnu fazu u procesu dramsko pedagoškog istraživanja u kojoj je učestvovalo 30 mladih ljudi uzrasta od 14 do 18 godina.

Rediteljka predstave je Arma Tanović Branković, asistenti režije Edis Bilić i Saša Krmpotić, koreografije i scenski pokret je radila Sara Đurić, dok muziku za predstavu potpisuje Irena Popović Dragović.

Potvrđeno: Marin Vukoja će biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Potvrđeno: Marin Vukoja će biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Producentica je Šejla Rizvanbegović Dvizac, Drama Kids Akademija, Udruženje Youth Art koje promiviše dječije stvaralaštvo i stvaralaštvo mladih.

Prva repriza je planirana za 15. maj u Centru za mlade Novo Sarajevo.

Arma Tanović Branković
FOTO: Facebook: Arma Tanović Branković

O predstavi...

Frank Wedekind je Buđenje proljeća napisao 1881 godine. Komad je doživljen kao blasfemičan i dugo vremena je kao uklet bio pokriven licemjernim i malograđanskim pokrovom cenzure te je zbog svoje kontraverznosti jer tematizira seksualnost adolescenata svoju praizvedbu imao tek 1906 godine.

U središtu događaja ove drame koja se još naziva i dječjom tragedijom je priča o nekoliko srednjoškolaca čiji životi završavaju tragično zbog nametnutih socijalno društvenih normi ponašanja.

Vendla koja podlegne ilegalnom pobačaju jer joj majka nikada nije objasnila kako djeca dolaze na svijet, Moriz koji se zbog podivljalih hormona i nesnalaženja u društvu ne može nositi sa školski obavezama te biva izbačen iz škole zbog čega počini samoubistvo,

Mehlior koji zna nešto o ljudskoj seksulanosti i koji promišlja o postojanju svijeta na drugačiji način od onoga kako ga uče u školi biva okrivljen za prijateljevo samoubistvo i poslan u popravni dom, Ilza koja je prisiljena napustiti školu i postati model u ateljeima slikara gdje je jedan od starijih umjetnika zlostavlja,

Martha koju otac tuče i seksualno iskorištava a njene prijateljice relativiziraju njenu nesreću.. samo su neki od likova u ovom komadu kojem se  spaja  oštroumna satira i neoromantička imaginativnost, djelimično čak s natruhama mističkog.

Predstava
Foto: Privatni album: Predstava "Buđenje proljeća"

U ovom čitanju komada likovi su multiplicirani, isti glumci igraju i roditelje i djecu i nastavnike s idejom da ovakve sudbine nisu pojedinačne već da pogađaju cijele generacije te da djeca i mladi koji žude za slobodom u okolnostima gdje društvo ne promoviše slobode, nužno odrastaju u iste one odrasle za koje su tvrdili da ih ne razumijevaju. 

Jedan od razloga fascinantnosti njegova djela vjerovatno leži u činjenici da Wedekind i onda i danas razbija očekivanja čitateljstva i pozorišne publike brutalnom aktuelnošću tema o kojima govori.

Nevjerovatno je da su fabule koje su centralne teme ovog komada kao što je tabuziranje seksualnosti, pogotovo ženske, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje maloljetnica, maloljetničke trudnoće, osuda okoline, demonizacija seksulanih sloboda od strane socijalno društvenih centara moći, nasilje nad djecom, vršnjačko nasilje i akademska validacija djece kroz ocjene i pokoravanje disciplini i danas, stoljećima nakon što je napisan komad, scenografija i okolnosti odrastanja naše djece.

Ulaz na predstavu je slobodan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije