Ne propustite: Noći /arhitekture/: Spomenika u Urban design studiju

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Noći /arhitekture/: Spomenika u Urban design studiju
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vječna vatra Sarajevo

Nakon ljetne pauze, LIFT-prostorne inicijative nastavlja sa svojim dvogodišnjim programom Noći arhitekture.

Noći /arhitekture/ :Spomenika će se održati u petak 11.11. u Urban design studio Sarajevo (Vrazova 3, Sarajevo) sa početkom u 19 sati, kada će se i zvanično otvoriti putujuća izložba Arhitektura. skulptura. sjećanje. umjetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991 koju su zajedno producirali Galerija Dessa Architectural centre iz Ljubljane i Architectuul.

Radi se o istraživanju koje traje već nekoliko godina, tačnije od marta 2019. godine kada se Dessa i Architectuul udružuju sa časopisom AB-arhitektonski bilten, te sa nizom autora, fotografa i institucija sa prostora bivše Jugoslavije i šire, pripremaju izložbu Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991 koja trenutno broji 46 mapiranih Spomenika Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije.

Nestala dva brata koji su posjetili Balkan, u bunaru pronađena tijela: 'Bila su u fazi raspadanja'

Nestala dva brata koji su posjetili Balkan, u bunaru pronađena tijela: 'Bila su u fazi raspadanja'

Otvorena izložba "Ishodišta": Predstavljeni radovi prve četiri generacije profesora i saradnika ALU

Otvorena izložba "Ishodišta": Predstavljeni radovi prve četiri generacije profesora i saradnika ALU

Vremenom i kroz buduće saradnje, u planu je da se ovaj broj poveća te da se u konačnici mapiraju svi Spomenici NOB-a. Ova izložba ima za cilj da prestavi i valorizuje jedinstvenu arhitekturu jugoslovenskih spomenika, te je planirano da bude otvorena u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Noći /arhitekture/: Spomenika u Urban design studiju
Foto: Privatni album : Noći /arhitekture/: Spomenika u Urban design studiju

Cilj je da se podigne svijest o vrijednosti Spomenika, te da se skrene pažnja na njihov kulturološki i vanvremenski značaj da bi se na ovaj način pružila određena vrsta podrške održavanju i očuvanju Spomenika.

LIFT-prostorne inicijative su dali doprinos izložbi u vidu 4 nova Spomenika i to:

- Vječna vatra u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Juraj Neidhardt, 1946.

- Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu-šehitlucima kod Banja Luke, Bosna i Hercegovina,Antun Augustinčić, 1948. – 1961.

- Kulturni pejzaž-nekropola žrtvama fašizma kod Novog Travnika, Bosna i Hercegovina, Bogdan Bogdanović, 1975.

- Spomen park Vraca u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, Vladimir Dobrović, Alija Kučukalić, 1981.

„Nakon otvorenja izložbe, biće održana panel diskusija u kojoj će da učestvuje Boštjan Bugarič, jedan od kustosa izložbe ispred Architectuula, te Mejrema Zatrić, arhitektica i historičarka arhitekture ispred Docomomo BiH.

Panel će tematizirati svakako samu izložbu ali i nedavni vandalistički čin uništavanja kamenih cvijetova na Partizanskom groblju u Mostaru te generalno loš pristup samom održavanju Spomenika NOB-a na teritoriji BiH ali i susjednih zemalja.

Publika se svakako poziva da učestvuje u panel diskusiji i to ne samo kroz Q&A, nego i kroz dijeljenje informacija i znanja kako bi zajedno pokušali da odgovorimo na neka pitanja“, rekli su iz LIFT-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije