Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Mira Foron

Sarajevska filharmonija nastavlja svoju koncertnu sezonu koncertom koji će se održati u petak, 19. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Orkestar će predvoditi ovogodišnji šef dirigent, maestro Evan Alexis Christ, a ovaj put svojim talentom očarat će vas mlada violinistica Mira Foron.

Za ovaj koncert odabran je sljedeći program:

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

  • M. Glinka: Uvertira "Ruslan i Ljudmila"
  • D. Šostaković: Koncert za violinu i orkestar br. 1 u a-molu, op. 77
  • P. I. Čajkovski: Simfonija br. 4 u f-molu, op. 36

Sarajevska publika imat će priliku čuti jednu od najpoznatijih i najizvođenijih simfonija sjajnog P. I. Čajkovskog i zahtjevan i ne tako često izvođen Koncert za violinu Dmitria Šostakovića u izvedbi mlade i perspektivne violinistice, gošće iz Njemačke.

Noć za pamćenje: Broadway stigao na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo

Noć za pamćenje: Broadway stigao na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo

Za Miru Foron kažu da je jedna od najboljih violinistica svoje generacije i opisuju je kao muzičarku s talentom koji "ide daleko iznad tehničke briljantnosti".

Rođena je 2002. godine, svirati je počela sa pet godina u Hannoveru, a edukacija i karijera vodili su je do konzervatorija u Münchenu.

Redovno koncertira, a vrijedi istaknuti da je sa 16 godina predstavlja Njemačku na Euroviziji mladih muzičara u Edinburghu, gdje je nastupila u finalu s BBC Škotskim simfonijskim orkestrom i Thomasom Dausgaardom.

Nakon prve probe sa Sarajevskom filharmonijom violinistica je izdvojila nekoliko trenutaka za čitateljke i čitatelje portala Radiosarajevo.ba.

Mira Foron
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Mira Foron

"Impresije su odlične, muzičari iz orkestra su veoma precizni i imaju vrlo visoku koncentraciju. Neizmjerno se radujem koncertu, bit će nevjerovatan", kazala je Foron.

Naša sagovornica osvojila je nekoliko međunarodnih nagrada i nastupala je širom svijeta, pitali smo je koji koncert posebno pamti.

"Možda je jedno od najuzbudljivijih iskustava bilo sviranje s Thomasom Dausgaardom i Škotskim simfonijskim orkestrom BBC-a u Usher Hallu u Edinburghu. Nastupila sam i u velikoj dvorani Tonhalle u Zürichu, a mogu se pohvaliti i da sam već četiri puta nastupila s Dortmuntskom filharmonijom. A, jako se radujem junu i sviranju s Kamernim orkestrom u Stuttgartu i maestrom Corneliusom Meisterom", rekla je violinistica.

Otkrila nam je i po čemu je poseban Šostakovićev koncert za violinu i orkestar koji će izvesti u petak.

Mira Foron
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Mira Foron

"Simfonija je izvedena tek nakon Staljinove smrti, ali je komponovana mnogo ranije. Šostaković je bio kritičan prema režimu, rekla bih da je bio u nekom strahu. Dakle, priča iza kompozije je vrlo dramatična i samim tim nosi jake emocije. Ovo je zaista nešto što morate čuti uživo", pojasnila je Foron.

Violinistica je dodala da će u Narodnom pozorištu Sarajevo nastupit predivan orkestar i dirigent, a i ona će se potruditi dati sve od sebe u sviranju.

"Koncert je jedinstven, ne možete ga čuti na snimcima jer se radi o atmosferi koja će biti prisutna na koncertu sa svim muzičarima, o dijalogu između publike i muzičara, te stoga i dijalogu s kompozitorom i zbog toga mislim da je to prilično poseban koncert za čuti", naglasila je Foron.

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba violinistica nam je otkrila da prvi put boravi u našoj zemlji.

Mira Foron
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Mira Foron

"Prvi put sam u Sarajevu i radujem se što imam priliku istražiti i upoznati vaš grad", zaključila je.

Koncert Sarajevske filharmonije održat će se u petak, 20. aprila s početkom u 20.00 sati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Ulaznice su dostupne putem platforme www.kupikartu.ba kao i na svim njihovim prodajnim mjestima.

Sarajevska filharmonija prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države.

Od 1923. godine, postojanje ovog filharmonijskog orkestra u BiH predstavlja jedan od stubova muzičke kulture i instituciju muziciranja od fundamentalnog značaja za sarajevsku i bosanskohercegovačku sredinu.

Brojeći decenije djelovanja u sredini gdje se društvena dešavanja nemilosrdno odražavaju na kulturne prilike, Filharmonija je nekoliko puta bila primorana iznova ispisivati stranice svoje historije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije