Naučite 'frket-klot': Udruženje pletilja poziva na Pletačku zabavu

Radiosarajevo.ba
Naučite 'frket-klot': Udruženje pletilja poziva na Pletačku zabavu
/ Nadira Škaljić, osnivačica Udruženih

Pletenje apsolutno osvaja Europu. Ova aktivnost ne samo da predstavlja koristan ručni rad, već može biti izvrsna razbibriga i lijek protiv stresa

Udruženje za očuvanje rukotvorina Udružene, nakon uspješno organizirane prve Pletačke zabave u decembru u Sarajevu, ovaj put priprema obimniji program. 

Pozivaju sve zainteresirane, bez obzira na starosnu dob ili spol, da im se pridruže u subotu 13. februara u atriju Hotela Evropa

FOTO: Pletačka zabava Udruženih žena održana u Sarajevu

Već smo pisali o tome kako bosansko tradicionalno pletivo koje nastaje u udruženju za očuvanje rukotvorina Udružene osvaja tržišta u Japanu, Norveškoj i Francuskoj. 

FOTO: Toplo pletivo bosanskih žena u francuskoj kolekciji Michaele Buerger

Nadira Škaljić Mingusson, osnivačica udruženja za Radiosarajevo.ba kako  je događaj organiziran u decembru, po mišljenjima mnogih, prekratko trajao, te su se zato odlučili za cjelodnevnu zabavu, koja će trajati od 11,00 do 19,00 sati. 

"Veliki broj ljudi je zainetesovan i za rad s nama i za kupovinu nasih proizvoda. Obzirom da nemamo prodajno mjesto u Sarajevu odlucili smo da redovno organizujemo pop up store radi druženja, prenošenja znanja, prezentacije i prodaje proizvoda, razmjene iskustava. Osim toga, naše pletilje jako vole da se druže, jer je pletenje često izolovana aktivnost. S obzirom da uglavnom pletu same, jako im godi da pletu u društvu, nerijetko i kod nas u kancelariji i na ovakvoj vrsti događaja".

Pletenje angažira obje ruke, što znači da može biti idealan saveznik u odvikavanju od pušenja, navike grickanja, ili pretjerane potrebe da provjeravamo društvene mreže na pametnim telefonima. 

Ovaj put, posebnu pažnju imat će najmlađi, koji će na ovoj zabavi imati priliku da se sami okušaju u pletenju: 

"Kreativne radionice za djecu su dodatna aktivnost i cilj nam je da održimo i prenesemo na mlađe generacije tradiciju pletenja i da na neki način utičemo na razvoj kretivosti kod djece", kaže naša Nadira Škaljić Mingusson. 

Kaže da za sve članice udruženja pletenje i heklanje ima simboličnu vrijednost, jer spajanje očica i upletanje niti predstavlja spajanje ljudi, stvaranje novih prijateljstava, novih veza. A sve to nam je jako bitno u ovom ludom vremenu prekinutih veza i povlačenja u sebe.

Svim posjetiteljima na 'zabavi pletenja' svim posjetiteljima bit će na raspolaganju vuna i igle. 

Svi izloženi proizvodi će biti na prodaju.

Evo i nekoliko statističkih podataka o udruženju Udružene:

Broj pletilja : 150

Broj proizvedenih komada u 2014. Godini : 14 000, 

Zemlje u koje Udružene izvoze : Japan, Francuska, Norveska, Austrija, Italija, Engleska, US 

Prosječan mjesečni prihod pletilje u periodu proizvodnje: 600 KM

Prosječno vrijeme rada pletilje u periodu prozivodnje: 4 sata dnevno. 




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije