Nasilje u Sarajevu, rezultat društvene nejednakosti!

Radiosarajevo.ba
Nasilje u Sarajevu, rezultat društvene nejednakosti!

Povodom novih nasilja na sarajevskim ulicama sa saopštenjem se oglasila Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju:

"Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju smatra da je narušena sigurnosna situacija u gradu Sarajevu samo jedna u nizu bezbrojnih manifestacija poremećenih društvenih vrijednosti, kao izravne posljedice nejednakosti i klasnog raslojavanja. Maloljetnička delinkvencija i rašireni kriminal, nastaju kao refleksija kriminala u samome vrhu države. Zajednica čiji zakoni omogućuju ekstremno bogaćenje finansijskih bankarskih špekulanata i „kontroverznih biznismena“, dok na dnu društvene ljestvice ostaju loše plaćeni i nezaposleni radnici,direktan je uzročnik devijacija, budući da većinu stanovništva, a pogotovo mlađe generacije prepušta sukobljavanju oko „mrvica“, koje za sobom ostavljaju tranzicijski kriminalci. Sve relevantne savremene sociološke studije saglasne su u tome da su društva izražene nejednakosti redovno društva sa povećanim stepenom kriminaliteta, nagomilanog bijesa, agresivnosti, frustracija i drugih mentalnh poremećaja.", kaže se u saopštenju.

"Incident koji se danas, 29.12. 2010 dogodio u sarajevskom tramvaju, kada su dva mladića noževima nasrnula na svoje vršnjake je svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, koju neće riješiti jedan dom za maloljetne delinkvente. Kada finansijska sredstva ne bi bila 'ispumpavana' iz naše države spekulacijama stranih banaka, ili trošena na 'upumpane' strane proizvode, onda bi se iz budžetskih sredstava moglo izdvojiti daleko više novca za socijalizaciju mladih ljudi. Državni i ekonomski sistem baziran na ozakonjenoj krađi i gangsterizmu, s druge strane, sistematski proizvodi kriminalce i delinkvente, svoje buduće topovsko meso." poručuju iz JOSD-a.

U JOSD-u upozoravaju i na stvarne, a zatomljene potencijale:

"JOSD apeluje na mlade ljude Bosne i Hercegovine da se okanu međusobnih tuča, kasapljenja i ubijanja, već da svoj opravdani gnjev usmjere tamo gdje je potrebno: prema nabrojanim strukturama moći i krupnog kapitala, koje su ih dovele do socijalne mizerije, neimaštine i bijede. JOSD, prema tome, poziva svu omladinu Bosne i Hercegovine da nam se pridruže u borbi za društvo koje će biti stvarano na principima da nam je dobro samo onda kada nam je svima dobro." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije