Narodno pozorište vas poziva: Pogledajte predstavu "Građanin plemić"

Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište vas poziva: Pogledajte predstavu "Građanin plemić"
Foto: NPS / Građanin plemić

Na Youtube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19:30 sati, pogledajte predstavu Jean-Baptiste Poquelin Moliere komediju "Građanin plemić" u adaptaciji i režiji Lary Zappia.

Predstava će biti dostupna na YouTube kanalu i dan kasnije 19. 4. 2020. godine od 13:00 do 17:00 sati.

Glumačke uloge u ovoj predstavi ostvaruju: Mirvad Kurić, Amina Begović, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Aldin Omerović, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Amra Kapidžić i Riad Ljutović.

Prema riječima redatelja Moliereov predložak je čist i prohodan; u njemu je i glumcu i redatelju i gledaocu sve vrlo brzo jasno.

"I, kao u svakoj dobroj komediji, prestajemo se baviti onim "šta" i usredotočujemo se na "kako". To nam pomaže da premostimo jaz stoljeća i nađemo dodirne tačke s našim vremenom. Na sreću, ljudske mane ostaju vijekovima iste - i danas nas lako prevare stvari koje volimo. Jedina je razlika u tome da je danas, za razliku od Moliereovog doba, premoć jednih likova nad drugima pitanje životne, a ne klasne pravde i mudrosti. Sve ostalo je bezvremeno jer, kako pisac kaže u jednom svom drugom komadu, zlobnici i zavidnici umiru, ali zloba i zavist nikad", naveo je reditelj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije