Narodno pozorište: U februaru posebne pogodnosti za publiku

Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište: U februaru posebne pogodnosti za publiku
U narednim danima februara, u Narodnom pozorištu u Sarajevu građane očekuju zanimljivi sadržaji, ali i pogodnosti. Poseban program pripremili su i za Dan zaljubljenih

Riječ je o Donicetijevoj operi “Viva la Mamma” u režiji Aleksandra Nikolića koje će biti izvedena 10. februara s početkom u 19.30 sati. Građani koji odluče pogledati i poslušati ovu komičnu operu, potrebno je da izaberu željenu kategoriju sjedišta i plate jednu, a drugu kartu dobijaju na poklon.

Uloga "La Mamme" u originalnom predšku povjerena je muškom pjevaču basu, što dodatno pojačava komediju.  A u sarajevskoj izvedbi, ovo je rola koja predstavi daje ludi energetski zamah i radi koje će i najveći skeptici  doći da  je pogledaju:   Ivan Šarić u ulozi La Mamme dovest će vas do suza, od smijeha, naravno. Ovaj solista  sarajevske Opere, kao svojevrsni  drag queen , nije samo simpatičan u svojoj korpulentnosti, teatralnosti  i gegu, već je u pjevačkom smislu bio odličan.

Pohvale za cijelu pjevačku ekipu: za tri primadone - Ademu Pljevljak Krehić, Melisu Hajrulahović i Aidu Čorbadžić;  tenore Jasmina Bašića, Amira Saračevića i Ileša Bačeja i basa Denisa Isakovića, za hor čiji je ženski dio pokazao i baletno umijeće, te sve druge umjetnike na sceni i iza nje.  

Poseban program pripremili su i za Valentinovo te svi zainteresirani mogu bliskoj osobi pokloniti ulaznicu koja će tu noć biti po jedinstvenoj cijeni od 10 KM za opernu predstavu La Traviata koju će izvesti solisiti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije. 

Travijata je opera u tri čina Giuseppea Verdija. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sâm priredio prema svojem romanu Dama s kamelijama (1852.). Verdijeva je opera praizvedena 6. marta 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.

Travijata je intimističko Verdijevo djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, u konačnici da je srce važno, da na koncu trijumfira ljubav.  

Stoga, neka vaš izbor za Dan zaljubljenih bude dolazak u pozorište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije