Napokon: Tuzlanska barutana postaje zaštićeni spomenik

Radiosarajevo.ba
Napokon: Tuzlanska barutana postaje zaštićeni spomenik
Foto: Postar.ba / Maketa budućeg izgleda Tuzlanske barutane

U Tuzli je u utorak u organizaciji Udruženja Zmajevo srce održana pres konferencija na kojoj je prikazana maketa budućeg izgleda Tuzlanske barutane.

Tuzlanska barutana kao vrijedan historijski spomenik koji potiče s kraja 17. stoljeća već godinama propada i nalazi se u katastrofalnom stanju, piše postar.ba

Aktivnostima udruženja Zmajevo srce, vijećnika u gradskom vijeću Tuzla Mirze Tupajića i Mirnesa Ajanovića, te Zavoda za za zaštitu spomenika TK, ovaj vrijedan spomenik će na narednoj sjednici skupštine TK biti proglašen zaštićenim spomenikom, što će pomoći njegovom skorom renoviranju i adaptaciji.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Skupštine TK Vujovićem koji je ovom prilikom i čestitao Zmajevom srcu i svima onima koji su se uključili u borbu za spašavanje Barutane. Istaknuta je i spremnost i podrška resornornog ministarstva koje je ekspresno obradilo materijale i sve pripremilo Skupštini TK na raspravu i usvajanje", izjavio je Omer Isović, predsjednik skupštine Zmajevog srca.

Mirnes Ajanović i Rusmir Djedović su također istakli zadovoljstvo što su se aktivnosti oko obnove i zaštite Barutane završile na zadovoljstvo svih onih koji su učestovali u borbi za spas Barutane.

Rusmir Djedović, savjetnik u Zavodu za zaštitu spomenika TK je izjavio: "Bila su to nemirna vremena, kada su se Osmanlije povlačile nakon poraza kod Beča, a Tuzla je tada bila palanka, odnosno utvrđeni grad čiji su zidovi bili od drvenih bedema, obloženi zemljom i blatom.

U barutani koja se sastoji od dva objekta opasana bedemom od kamena, kasnije su austro-ugarski vojnici čuvali barut pa od toga potiče naziv objekta.

"Bio je tu depo za eksploziv, barut. Na kartama s kraja 19. stoljeća objekt je obilježen kao 'Pulver magacin', a pulver na njemačkom znači barut. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Kustosi su se smjenjivali u dežuri, a objekt su posjećivale ekskurzije, historičari, studenti i drugi. Međutim, jedno jutro kada je došao na posao, kustos je zatekao veliki nered. Vandali su opljačkali i uništili brojne postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske čaršije iz osmanskog perioda, autora Dragiše Trifkovića", kazao je Djedović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije