Nakon vijesti o deložaciji: BZK "Preporod" ima rješenje za smještaj Kinoteke BiH

0
Radiosarajevo.ba
Nakon vijesti o deložaciji: BZK "Preporod" ima rješenje za smještaj Kinoteke BiH
Radiosarajevo.ba / Preporod ima rješenje

Na vijest o deložaciji Kinoteke Bosne i Hercegovine iz zgrade na adresi Alipašina 19, Sarajevo, koja je zakazana za 5. septembar 2022. godine, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ predlaže rješenje za smještaj ove državne institucije kulture.

Tako je direktorici Kinoteke Devleti Filipović predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić uputio dopis u kojem, između ostalog, piše sljedeće:

"Zaprepašteni smo viješću o deložaciji Kinoteke Bosne i Hercegovine i njezina izrazito vrijednog filmskog arhiva iz zgrade na adresi Alipašina 19, Sarajevo, što je samo jedan od teških problema s kojima se godinama suočava i ova ključno važna državna institucija kulture.

Predsjednik RSBiH za Radiosarajevo.ba o Smajlagićevom nasljedniku, otkrio nam je dva kandidata

Predsjednik RSBiH za Radiosarajevo.ba o Smajlagićevom nasljedniku, otkrio nam je dva kandidata

Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' kao najstarija i temeljna organizacija kulture Bošnjaka, s tradicijom od 1903. godine, duboko se saosjeća s Kinotekom Bosne i Hercegovine i drugim državnim institucijama kulture, posebno u pogledu njihova društveno-pravnog statusa, načina finansiranja njihova rada i djelovanja te njihove imovine, a budući da se i sama, na svoj način, suočava s istim problemima.

Kako bi se na neki način riješio barem aktuelni problem smještaja Kinoteke i njezina filmskog arhiva, kao izvorni vlasnici zgrade na adresi Obala Kulina bana 11, Sarajevo, predlažemo da se Kinoteci Bosne i Hercegovine omogući privremeno korištenje odgovarajućih prostorija u ovoj zgradi, a do iznalaska primjerenog rješenja za smještaj Kinoteke i njezina filmskog arhiva.

Kako smo spomenuli, zgrada na spomenutoj adresi izvorno je vlasništvo današnje Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' kao pravnog nasljednika društava'Gajret' i 'Narodna uzdanica', odnosno jedinstvenog Kulturnog društva Muslimana 'Preporod', nastalog spajanjem društava 'Gajret' i 'Narodna uzdanica'.

Zgrada je sagrađena kao 'Gajretov' dom za đake i šegrte, a nakon što je 1949. godine zabranjen rad i djelovanje Kulturnog društva Muslimana 'Preporod', zgrada su tadašnje vlasti oduzele, kao i svu drugu imovinu društava 'Gajret' i 'Narodna uzdanica', odnosno jedinstvenog Kulturnog društva Muslimana 'Preporod', te je danas koriste Pedagoški fakultet i Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Prema našim informacijama, u spomenutoj zgradi postoji dovoljno prostora koji nije nužan za rad i djelovanje Pedagoškog fakulteta i Akademije scenskih umjetnosti, pri čemu je planirano i skoro iseljenje Akademije u njezinu namjenski građenu zgradu na drugoj adresi.

Zato, kao izvorni vlasnici zgrade na adresi Obala Kulina bana 11, Sarajevo, predlažemo da se aktuelni problem smještaja Kinoteke Bosne i Hercegovine riješi na način privremenog smještaja u ovoj zgradi.

U tom smislu, a ukoliko Vam ovo rješenje odgovara, ohrabrujemo Vas da se zalažete za ovo rješenje, s čim u vezi apeliramo na nadležne vlasti da omoguće njegovu realizaciju i tako makar za neko vrijeme riješe problem smještaja Kinoteke Bosne i Hercegovine i njezina filmskog arhiva. S obzirom na prava izvornog vlasnika, Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' u ovoj stvari neće biti prepreka, već, naprotiv, podrška Kinoteci Bosne i Hercegovine, nastojeći djelovati društveno konstruktivno", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije