Najbolji violinisti regije u Sarajevu: Majstorska radionica Paula Roczeka

Radiosarajevo.ba
Najbolji violinisti regije u Sarajevu: Majstorska radionica Paula Roczeka
0 / Profesor Paul Roczek
Prvo međunarodno takmičenje violinista u Sarajevu u punom je jeku.

Najbolji violinisti Jugoistočne evrope i njihovi pedagozi okupljeni su u Sarajevu povodom takmičenja SASEVC koje se, u organizaciji pkole Mali Mozart, održava na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 

Nakon održanog prvog takmičarskog dana, danas je na programu majstorska radionica koju će održati uvaženi profesor s  poznatog Univerziteta Mozarteum u Salzburgu  - Paul Roczek

Majstorska radionica  na temu “Austrijska tradicija interpretacije klasične muzike, sa posebnim fokusom na djela - Mozarta”  na programu je u subotu 15.07.2017, u 17:00h  u prostorijama Muzičke akademije.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da kao publika prisustvuju radionici.

Paul Roczek rođen je 1947. godine u Beču. Studirao je violinu sa Franzom Samohýlom i Maxom Rostalom, dalje se muzički inspiriše uz Sandora Vegha i Ivry jaGitlisa. Prof. Roczek je još od tinejdžerskih godina postao član Bečke filharmonije i Bečkih solista.

 Nakon što je osvojio nekoliko međunarodnih natjecanja, on se koncentrirao na kamerni ansambl i bio je 30 godina prvi violinist Austrijskog gudačkog kvarteta i Webernovog String Trio-a muzicirajući zajedno sa takvim poznatim muzičarima kao Vegh , Gitlis , Lester , Rampala , Berger i Kontarsky. Paul Roczek je profesor violine na Mozarteum od 1969. Mnogi od njegovih učenika su postali ‘’koncert majstori’’ velikih orkestara, solisti, kamerni muzičari i profesori muzike.

Nekoliko puta je služio kao prorektor Mozarteu-a a od 1990-2002 bio je umjetnički direktor Međunarodne ljetne akademije Mozarteum.

 U posljednjih nekoliko godina bio je gostujući profesor na Akademiji Menuhin u Gstaadu u Švicarskoj, Nacionalnog Australijskog konzervatorija u Melburnu, u Kini konzervatorij u Pekingu, Međunarodne ljetne akademije Mozarteum i muzičkog univerziteta u Beču. On je predavao majstorske radionice na konzervatorijima i univerzitetima u Moskvi, Briselu, Milanu, Mannheimu, Saarbrückenu, Weimaru, Münchenu, Pragu, Talinnu, Vilniusu, Londonu, Parizu, Kobeu i Tokiju, kao i na Bowdoinu, Indiana Universitetu, Southern Methodist Universitetu, University of Michigan i na Muzičkoj akademiji  univerziteta u Sarajevu.

Kao predsjednik austrijske institucije ‘’National Youth Musik der Jugend’’ njegova misija je njegovanje narednih austrijskih muzičkih generacija. On aktivno učestvuje kao predsjednik žirija glavnih međunarodnih takmičenja za violinu kao što su: ‘’Mozart’’ natjecanja u Salzburg-u (predsjednik) i takodjer natjecanja u Augsburg-u, ‘’Fritz Kreisler’’ natjecanja u Beču , ‘’Louis Spohr’’ natjecanja u Weimar-u i ‘’Georg Kulenkampff’’ natjecanja u Köln-u i uskoro u Sarajevo “SASEVC”.

Kao violinist redovno nastupa sa čelistima Julius Berger i Andre Emelianoff, sa prijateljima u SAD-u i na mnogim velikim pozornicama dalekog istoka i evrope.

 

 

 

Program u nastavku takmičenja SASEVC

16.07.2017. Drugi krug: - Grupa A od 14:30h - 16:00h 

17.07.2017. Drugi krug: - Grupa C od 09:30h – 12:30h

18.07.2017. FINALE:
- Grupa A od 10:00h – 11:30h (Proglašenje pobjednika) 
- Grupa B od 12:00h – 13:30h (Proglašenje pobjednika)
- Grupa C od 17:00h – 18:30h (Proglašenje pobjednika)

19.07.2017. u 19:00h, SVEČANA CEREMONIJA ZATVARANJA / Proglašenje pobjednika / KONCERT pobjednika iz sve tri grupe 

Sve aktivnosti su otvorene za javnost
Period  do 18. jula, sva dešavanja su na Muzičkoj akademiji Sarajevo. 
Koncert  19. jula: Dom OS BiH.

Partneri – prijatelji koji podržavaju ovaj projekat su: Austrijska ambasada Sarajevo, Muzička akademija Sarajevo, Mozarteum University Salzburg, Srednja muzička škola Sarajevo, OSCE, RCC, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Centar, BH Telecom, BH Pošta, Dom OS BiH, Sofrenić Mladen Violins, Holiday, Metropolis, Franz and Sophie, LD agency, Torus d.o.o., Promet Tehno Yamaha, Visual Identity.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije