Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu zaslužio jednu od najprestižnijih nagrada

J. Ć.
Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu zaslužio jednu od najprestižnijih nagrada
Jedna od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji koja se dodjeljuje u okviru programa "Europski muzej godine" stigla je u Sarajevo zahvaljujući Muzeju ratnog djetinjstva.

Ovo je prvi put, u 40 godina dugoj historiji, da ovu nagradu dobija neki muzej iz našeg šireg regiona, istaknuo je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

"Bili smo u konkurenciji s muzejima čiji su budžeti desetine miliona dolara. Ali imali smo svoje snage, i ponosan sam da ih je žiri prepoznao.  Inače, radi se o jednoj od dvije najvažnije nagrade u muzejskoj industriji", rekao je Halilović. 

Halilović je istaknuo i to da je Muzej ratnog djetinjstva započeo projekte na tri kontinenta i postao internacionalna platforma za ljude koji dijele ovo iskustvo, a trenutno provodi istraživačke aktivnosti u Libanu, Ukrajini i SAD-u.

Drahoslav Štefanek, šef ureda Vijeća Europe u BiH je kazao kako je sretan što je ova nagrada dodijeljena Muzeju ratnog djetinjstva.

"Ovom prilikom želio bih prvo odati počast žrtvama rata u BiH, posebno stradaloj djeci Sarajeva, a zatim Jasminku Haliloviću i njegovom timu koji služi kao primjer svemu onome što je vrijedno i vidljivo", rekao je Drahoslav Štefanek.

Muzej je, prije svega, nagrađen zbog izvrsnosti koju je demonstrirao u svim aspektima muzejske djelatnosti.

U žiriju je bilo 13 vrhunskih profesionalaca i muzejskih eksperata iz 13 država Europe, kazala je Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva.

"Žiri je od 40 kandidata odabrao najuži izbor od tri finalista za ovu nagradu, nakon čega je Komitet za kulturu, nauku i edukaciju Vijeća Europe jednoglasno nagradu dodijelio Muzeju ratnog djetinjstva", pojasnila je Krvavac.

U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo "da se radi o istinski inspirativnoj inicijativi pokretača Halilovića", te "poseban potencijal ovog muzeja da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative, te primjer koji može biti repliciran širom svijeta".

Muzej ratnog djetinjstva dobit će bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa, koju će zadržati godinu dana prije nego je preda narednom muzeju pobjedniku. Svečano uručenje nagrade desit će se u aprilu u organizaciji Vijeća Europe u Strasbourgu, a zatim i u maju u organizaciji Europskog muzejskog foruma, u Warsawi, na svečanoj manifestaciji "Europski muzej godine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije