Muzej ratnog djetinjstva obilježio sedmi rođendan: 'Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira'

0
FENA
Muzej ratnog djetinjstva obilježio sedmi rođendan: 'Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva

Muzej ratnog djetinjstva (MRD), koji obilježava sedam godina postojanja, u utorak, 27. februara je u sarajevskom Domu mladih upriličio centralni godišnji događaj na kojem su ukratko predstavili svoje aktivnosti i planove.

Partnerima, gostima i prijateljima obratili su se i predstavnici Muzeja, kao i neki partneri i učesnici u zajedničkim aktivnostima.

Generalni direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović je rekao da su posebno ponosni na kolekciju Muzeja koja je jedna od najznačajnijih svjetskih kolekcija o toj temi sa više od šest hiljada eksponata iz 19 različitih oružanih sukoba.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Ponosni smo i na naše aktivnosti sa školama i djecom, hiljade djece svake godine prolazi kroz naše radionice i edukativne programe, kao i na naše izložbene aktivnosti od kojih neke doprinose promociji našeg grada i zemlje u inostranstvu", naveo je Halilović.

Naglasio je da je poseban fokus na saradnji sa Palestinom i Ukrajinom, te podsjetio da Muzej ratnog djetinjstva ima ured u Ukrajini gdje su vrlo aktivni, a u Palestini, odnosno u Gazi imali su jedan manji projekt tokom predhodne dvije godine, prije najnovije eskalacije nasilja.

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu proslavlja rođendan uz besplatan ulaz i edukativne radionice

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu proslavlja rođendan uz besplatan ulaz i edukativne radionice

Halilović je dodao da su to aktuelne teme i da pokušavaju dati mali doprinos, iako nažalost muzeji ne mogu zaustaviti ratove.

"Pokušavamo izlaganjem tih kolekcija dati mali doprinos podizanju svijesti o tome šta to znači biti dijete u ratu. Muzej nastavlja širiti svoju kolekciju, jačamo naše prisustvo u Ukrajini gdje planiramo otvaranje stalnog muzeja s obzirom da trenutno imamo samo povremene izložbe i dokumentacione aktivnosti. U BiH ćemo raditi veliki projekt u 30 općina sa mladim ljudima i nastavnicima kako bismo doprinijeli jačanju svijesti  o važnosti mira i ulozi svih nas u izgradnji i očuvanju mira", istakao je Halilović.  

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac je rekla da je iza njih još jedna uspješna godina i da su ponosni jer njihove ključne aktivnosti napreduju.

"Imali smo pet izložbi u pet različitih država tokom 2023. i naša kolekcija kontinuirano raste i ove godine imamo gotovo 400 novih eksponata, svjedočenja. Radimo ne samo u postkonfliktnim društvima kao što je bosanskohercegovačko, nego radimo i sa djecom koja trenutno žive u ratnim zonama", dodala je Krvavac.  

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva

Rođendansku sedmicu, od 22. do 29. februara, Muzej ratnog djetinjstva obilježava brojnim sadržajima. Ulaz je u tom periodu besplatan, a posjetioci mogu vidjeti neke od eksponata i priča iz kolekcije Muzeja koje dosad nisu izlagali u Sarajevu. Osim toga, posjetioci mogu testirati i novu interaktivnu instalaciju u MRD koja će vas vratiti u vaše djetinjstvo.

Tokom rođendanske sedmice organizovali su i vođene ture za slijepa i slabovidna lica, a pored toga  edukatorice za djecu i mlade svakog dana od 22. do 29. februara vode zakazane međugeneracijske ture pod nazivom "Kroz Muzej sa Bubamarama i Kolibrićima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije