Muzej književnosti proslavio 60. rođendan

Radiosarajevo.ba
Muzej književnosti proslavio 60. rođendan
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Muzej književnosti obilježio 60. godina postojanja

Izložba "Imamo Muzej", otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a u povodu 60. godišnjice rada ove kulturne institucije.

Autorica izložbe je kustosica Đana Kukić, a prikazan je dio arhiva rada Muzeja tokom šest decenija.

"Na samoj izložbi nastojala sam predstaviti najvažnije muzejske dokumente iz arhiva Muzeja, novinske članke, fotografije, pozivnice, rukopise, kataloge, monografije, scenarija i sve ono iz čega se može vidjeti kako se nekad radilo u Muzeju tokom 60 godina. Izložen je i pažljivo izabran kolaž dijelova izložbi koje su moji prethodnici napravili u tom periodu", kazala je Kukić.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Dodaje da je naziv izložbe uzet iz naslova članka Radivoja Papića objavljenog u Oslobođenju 26. decembra 1965. godine pod naslovom "Imamo Muzej književnosti". Članak je napisan povodom odlaska osnivačice i prve direktorice Muzeja Razije Handžić sa čela ove institucije.

"Handžić je u periodu od 1955. do 1961. godine uspjela da osnuje instituciju koja je zahvaljujući radu i borbi uposlenika opstala i opstaje i dan-danas. Zato je ova godišnjica posebno važna jer se obilježava u veoma teškim vremenima za naš Muzej", kazala je Kukić.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović naglasila je da ono što je Muzeju dato na čuvanje nije malo.

"Ima načina da se to i dalje izgrađuje. Zasto vas sa ponosom pozivam da pratite naš rad i ubuduće, da budete na strani onih koji grade, a ne na strani onih koji ruše. Drago mi je što mogu danas na ovoj izložbi pozdraviti bivšu direktoricu Medhiju Maglajlić i kustosicu Miru Miljanović. Bivši uposlenici, među kojima je i dugogodišnji direktor pokojni Aleksandar Ljiljak postavili su temelje i od svih tih ljudi mi smo učili kako se radi u Muzeju",  kazala je Šehabović.

Muzej književnosti obilježio 60. godina postojanja  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Muzej književnosti obilježio 60. godina postojanja

Ona se posebno zahvalila volonterkama i volonterima Prve gimnazije Sarajevo, pod vodstvom profesorice Jesenke Jessice Jusko.

"Oni su učestvovali u izlaganju postavke, slanju poziva, a vodit će i svakodnevne ture kroz ovu izložbu. Ova saradnje je vezana uz projekt koji već dugo godina zamišljamo - gdje bi djeca bili kustosi i kustosice našega Muzeja. Ovo radimo jer nam stvarno treba volonterski rad, ali i u simboličkom smislu želimo pokazati koliko je važan odgoj muzejske publike i da zapravo današnje generacije ne brinu o našoj baštini i da je sve u što se najviše možemo pouzdati mladost naše zemlje", kazala je Šehabović.

U kreativnom timu izložbe su i prof. Dejan Slavuljica, viša kustosica Tamara Sarajlić- Slavnić te direktorica muzeja Šejla Šehabović. Tehničku postavku izložbe radio je galerista Miralem Dizdarević. PR ovog događaja uradila je Mihneta Avdić. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine posebno zahvaljuje na volonterskom radu saradnicama Ifeti Lihić i Emi Muftarević. Produkciju izložbe podržali su Općina Centar, Općina Stari Grad Sarajevo, pokrovitelj je Grad Sarajevo, navodi se u saopćenju Muzeja književnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije