Mostar uskoro dobija muzej tehničkih stvari i oldtimera

0
AA
Mostar uskoro dobija muzej tehničkih stvari i oldtimera
FOTO: AA / Renault 4

Oldtimer klub Mostar nosilac je projekta izgradnje muzeja tehničke kulture, odnosno muzeja starih automobila, motocikala, bicikala i svega što se odnosi na saobraćaj.

Želja im je, kažu, mladima približiti kako su drumovi izgledali u dalekoj prošlosti, te na jednom mjestu postaviti vrijedne eksponate kojim klub odavno raspolaže, javlja Anadlu Agency (AA).

Nažalost, osim Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, niko prema riječima predsjednika kluba Zdravka Vidovića, nije prepoznao ideju i sve ono što bi njena realizacija donijela Gradu Mostaru.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

“Tu će se naći brojni automobili, motocikli i bicikli od kojih neki stari i po stotinu godina. Također, prikupljamo i različite vrste starih mašina. Trudimo se, pokušavamo, međutim nemamo podršku skoro nikoga iz struktura vlasti. Javljaju se samo prijatelji i to nam je podstrek za dalji rad. Nama bi i jedna daska koju nam neko donira značila“, kaže Vidović za AA.

Oldtimer klub Mostar je partner UNESCO-a i član svjetske krovne oldtimer organizacije FIVA.

“Mostar predstavljamo u UNESCO-u, radimo veliku promociju, međutim lokalna vlast nas ne prepoznaje. Putujemo svijetom, promotori smo, svuda nosimo grb Mostara, ali se to nažalost zanemaruje. Bojim se da smo gurnuti u stranu i da nismo zanimljivi jer nismo klub koji ima nacionalni prefiks. Mi smo samo mostarski, odnosno svih Mostaraca“, dodaje Vidović.

Za završetak projekta potrebno je oko 200.000 KM.

“Nedostaje novca. Gradimo koliko možemo. Nama je svaka marka koju dobijemo velika. Što se tiče eksponata – njih imamo. Tu je već više od 40 eksponata, a pristižu i novi. Nedavno smo dobili zanimljiv motocikl“, navodi Vidović.

Završetak prve faze projekta planiran je u maju ove godine. Upravo u tom mjesecu tradicionalno se u Mostaru održava revija oldtimera.

Revija će se ove godine održati 29. maja. Doći će vlasnici s automobilima iz 16 zemalja svijeta. Do tada ćemo nastojati okončati prvu fazu radova na muzeju“, najavljuje Vidović.

Devastirani objekat u kojem će u budućnosti biti muzej, Klub je dobio od Civilne zaštite HNK-a. Površina objekta je 700 kvadratnih metara, uz još hiljadu kvadrata dvorišta. Prilikom obnove pomažu i građani koji doniraju stare stvari, vrata, prozore....

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije