BiH / Mostar: Prva Kaymek izložba 400 rukotvorina

26. 12. 2016. u 21:35:00 Anadolija

Shares: 0

U organizaciji Instituta Yunus Emre Mostar i Kaymek centar za edukacijske tečajeve i umjetnost večeras je u Mostaru otvorena prva izložba ručnih radova kojom su predstavljena djela 224 polaznika besplatnih Kaymek tečajeva ručne izrade.

Prilikom svečanog otvaranja izložbe koordinatorica Kaymek kurseva u Mostaru Billur Dilber je naglasila kako je ponosna izložbom koja donosi 400 djela nastalih na pet različitih tromjesečnih tečajeva.

Tečajevi koje je organizacija Kaymek nudila u zadnjem ciklusu, kako je pojasnila Dilber, su ukrašavanje drveta (decoupage), keranje, izrada nakita, izrada dekoracija od filca i tečaj arapske kaligrafije.

"Proveli smo prelijepa sva i pol mjeseca s polaznicima kursa i radili u prelijepoj atmosferi. Završen je prvi ciklus kurseva u Mostaru i nadam se da ćemo u novom ciklusu kurseva, koji će početi u februaru, raditi s istom pozitivnom energijom", kazala je koordinatorica Dilber.

"Uspjeli smo s našim polaznicima napraviti oko 1.000 djela od kojih je izloženo njih oko 400. Pored toga što imamo jaku želju da svi polaznici naših kurseva nauče određene aspekte turske i bosanske umjetnosti, mi, također, pridajemo veliki značaj izučavanju turskog jezika. Stoga, svi polaznici naših kurseva od danas mogu pridružiti i kursevima tuskog jezika s popustom od pedeset posto", kazao je Yunus Dilber, direktor Instituta Yunus Emre Mostar. 

Kaymek je velika organizacija koja je iz malog centra uspjela prerasti u fabriku umjetnosti. Sada broji oko 220 profesionalna predavača i 130 ljudi koji rade u njhovim službama diljem svijeta, a Mostar je 40. Kaymekov centar. 

Da se radi o veoma značajnom događaju za predstavljanje turske umjetnosti, svojim dolaskom je pokazao i vicekonzul Republike Turske u BiH Bilal Kose, koji je prilikom svečanosti u Mostaru polaznicima kurseva uručio certifikate.

Izložba će biti otvorena do petka svakim danom od 9 do 18 sati u prostorijama Instituta Yunus Emre Mostar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA