'Moja Džedda, moja Arabija' iz pera Amine Isović-Bukvić: Knjiga koju je zavoljela BiH

2
Radiosarajevo.ba
'Moja Džedda, moja Arabija' iz pera Amine Isović-Bukvić: Knjiga koju je zavoljela BiH
Foto: Privatni album / Amina Isović-Bukvić i njeno djelo

Spisateljica i novinarka Amina Isović-Bukvić je prije mjesec bosanskohercegovačkoj javnosti predstavila knjigu Moja Džedda, moja Arabija.

„Knjiga Moja Džedda, moja Arabija napisana je prije 20 godina. U vrijeme dok sam sa suprugom živjela u Džeddi, u periodu od 2000. do 2004. godine, vrata Kraljevstva pored Crvenog mora bila su zatvorena za mnoge, zato je izazov za zapisivanje vlastitih impresija i zapažanja bio još veći, zbog čega sam gotovo svaki dan pisala“, navodi autorica

Pjesnik Hadžem Hajdarević u predgovoru knjige je napisao:

„Knjiga putopisa, pisama, dnevničkih bilješki Moja Džedda, moja Arabija jedna je od najcjelovitijih i najautentičnijih priča o savremenome saudijskom društvu – njegovu tradicionalnom i ovovremenom odnosu naprema kulturoloških konteksta u kojima mi danas živimo. Za očekivati je da se Moja Džedda, moja Arabija uskoro rasproda i na stranim tržištima.

Ona ostaje kao svjedočanstvo o zapažanjima 'strankinje' iz države s drugačijom kulturnom pozadinom, koja je jedan dio svog života provela u Saudijskoj Arabiji. Već sada je moguće zaključiti kako se ovo djelo zbog načina na koje je napisano razlikuje od ostale literature koja je u proteklom periodu izdata u Bosni i Hercegovini", navodi Hajdarević.

"Moja vizija Džedde prije dolaska u Saudiju bila je bliska slici Dubaija, u kojem sam živjela kratko, ali dovoljno dugo da uočim razliku. U Džeddi nisam bila u krugu žena sa Zapada, a nisam pripadala ni novom okruženju Istoka. Zato sam vrijeme provodila u samoći. Čitala sam mnogo, a onda sam počela pisati pisma o svemu što mi se sviđalo ili što nisam voljela u saudijskom društvu", piše u knjizi.

Bh. čitateljska publika odlično je prihvatila knjigu, govore to i podaci o prodanim primjercima iz sarajevske knjižare Svjetlost.

U međuvremenu, autoricu su kontaktirale i velike izdavačke kuće iz inostranstva koje su iniciraju da se knjiga prevede i štampa na stranim tržištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije