Modul Memorije / Velija Hasanbegović: Pogledajte online izložbu o malenom migrantu Abasu

06. 04. 2020. u 21:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS  imati priliku pogledati izložbu “Migrant Abas – dječak s privremenom adresom”, fotografa Velije Hasanbegovića.

Ova izložba prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dječaka Abasa. Abas je s roditeljima putovao dvije godine prije nego što je iz Iraka došao do kampa u Bihaća. Na putu do Bihaća, njegove dvije sestre su se odvojile i uspjele doći do Belgije. Dječak sada živi u prihvatnom centru Borići u Bihaću, gdje je krenuo u prvi razred osnovne škole, ali stekao i prijatelje.

”Mislim da je posebno važno da, u vremenu i situaciji poput ove u kojoj smo se svi našli, ne zaboravimo na one koji su u još goroj poziciji od naše. Dječak Abas, čija je jedina želja školovati se i imati normalan život, je priča kakvih je potrebno više u odnosu na kreiranu negativnu sliku prema ovoj populaciji ljudi, a koju potiču i neki mediji, kako domaći, tako i u čitavoj Evropi. Naš odnos prema migrantima odredit će sliku nas samih”, kazao je fotograf Hasanbegović povodom nove izložbe.

Umjetnički direktor Modula Memorije, Nihad Kreševljaković dodao je: “Iako ovo nije prvi put da su fotografije Velije Hasanbegovića dijelom našeg programa, prvi put njegov rad predstavljamo u video formi. Koliko god mi je žao što zbog pandemije nismo uspjeli postaviti njegovu izložbu u prostoru, siguran sam da je i ovoj formi, kao video-izložba, potpuno jasna njena poruka. Empatija i solidarnost je ono što nam je, kao društvu potrebno. Migranti u našoj zemlji trebaju znati da smo im spremni pomoći, pogotovo što mnogi od nas i sami dobro znamo njihovu priču.”

Ovaj projekat je nastao u produkciji Modula Memorije 2020, a realizovan je uz pomoć Save the Children organizacije.

 

NEMA KOMENTARA