Modul memorije 2019: Umjetnost koja se bavi mirom, ljubavi i ljepotom

Radiosarajevo.ba
Modul memorije 2019: Umjetnost koja se bavi mirom, ljubavi i ljepotom
Foto: Modul memorije 2019. / Skoro 20 programa će biti prikazano

Ovogodišnji Modul memorije će biti održan u Sarajevu od 6. aprila do 9. maja u prostorijama Festivala MESS.

Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti.

Fokus ovog programa je najčešće na bliskoj historiji Bosne i Hercegovine, međutim, uvijek se pokušavaju realizovati programi koji se bave i drugim manjinama i tuđim tragedijama.

Ipak, Modul Memorije pokušava u Sarajevo dovesti i drugačiju umjetnost, tačnije onu koja se bavi mirom, ljubavi, ljepotom.

Cilj ovo programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike, te na taj način koristiti, kako umjetnost, tako i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom.

Umjetnički direktor Modula Memorije i direktor internacionalnog teatarskog Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, rekao je kako vjeruje u važnost bavljenja ljudskom prošlošću kroz različite vidove umjetnosti, jer nas ona često podsjeća ko smo i šta sve uistinu možemo uz jaku volju.

“Ovogodišnji Modul Memorije u središtu svog interesovanja ima umjetnost nastalu u periodu opsade grada Sarajeva. Kroz različite forme, kroz izložbe, teatarske predstave i filmove, podsjetit ćemo se perioda koji je, unatoč teškim vremenima, po mnogima zlatno doba sarajevske umjetnosti”, kazao je Kreševljaković.

U okviru Modula Memorije će biti prikazano skoro 20 programa.

Već 6. aprila će uslijediti prvi program, organizovan sa Udruženjem reditelja i rediteljica u Bsoni i Hercegovini, a to je promocija Monografije Hajrudina Krvavca, koju je Udruženje izdalo, a navečer će posjetitelji moći pogledati film Valter brani Sarajevo u kinu Meeting Point.

Zvanično i svečano otvaranje Modula Memorije 2019 bit će održano 8. aprila u Vijećnici, a u saradnji sa Gradom i Gradskom upravom.

Na ovom događaju bit će dodijeljena Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja, jednom od naših najznačajnijih fotografa, Milomiru Kovačeviću Strašnom, a pored programa posvećenog fotografu, bit će upriličen i muzički performans u saradanji sa Vijećnicom i Gradom.

Tom priliko će biti dodijeljena nagrada Kovačeviću povodom čega će biti i muzički performans u kojem će učestvovati, do sada najveći gradski hor, sa 900 djece iz osnovnih škola u Sarajevu, pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Bajraktarevića.

I ove godine, program će biti multimedijalan pa će biti emitovan poseban televizijski program, realizovan u saradnji sa TV1 na kojoj će biti prikazani filmovi stranih, ali i domaćih produkcija, a koji tematiziraju rat u Bsoni i Hercegovini.

Kao zaključak ovom programu, bit će emisija također na TV1, koju će moderirati Nihad Kreševljaković, a tom prilikom će ugostiti ljude koji su učestovali u stvaranju ranije prikazanih filmova.

U okviru programa će na BHT1 biti prikazan film Balet u Sarajevu, rediteljice Nadže Pušilo, nastao u koprodukciji Udruženja umjetnika BELLARTE i BHT1.

Film tematizira balet, često zapostavljenu umjetnost kod nas, a dotiče se i baleta u periodu opsade pa je, kao takav, film važan za ovaj program.

Iako je film Scream for me Sarajevo, publika više puta imala priliku da vidi u kinima, za Modul Memorije, kao program koji se bavi opsadom, sjećanjem i umjetnošću je bitno da ovaj film bude prikazan.

Ono što ga razlikuje od prethodnih projekcija jeste činjenica da će na ovom prikazivanju biti i Alex Elena, bubnjar Brucea Dickinsa koji je 1994. imao koncert u Sarajevu, ali i svjetski priznat fotograf, čiju izložbu će publika također imati priliku da vidi u okviru Modula Memorije 2019.

Njegova izložba, Moving forward će zvanično biti otvorena 20. aprila u Umjetničkoj galeriji, uz muzički performans, a Alex kroz svoje fotografije tematizira ljepotu i različitost svijeta.

Ovogodišnja filmska premijera, koju će biti upriličena već četvrtu godinu za redom u Modulu Memorije, jeste premijera filma Don't cry for me - Susan Sontag u Sarajevu, Nihada Kreševljakovića.

Film se bavi dolaskom i radom Susan Sontag, u Sarajevo, dok je režirala predstavu Čekajući Godoa u Pozorištu mladih u Sarajevu.

U filmu se pojavljuje 12 aktera i akterki, umjetnika, koji su učestvovali u stvaranju ove predstave i koji ustvari i jesu pokretačka snaga.

Naredna izložba jeste izložba Teatar pod opsadom, nastala u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Sarajevu.

Bit će otvorena 25. aprila, a ovom prilikom će posjetitelji imati prvi put priliku da vide cjelovitu i kompletiranu teatrografiju ratnih premijera, uz arhivske materijale o tim predstavama.

Pored predstave Kavkaski krug kredom, Paola Megellia, te predstave Nigdje nikog nemam, Albana Ukaja, koju će publika moći pogledati u okviru Modula Memorije, Scena MESS će imati i svoju premijeru predstave Tvoj sin Huckleberry Finn, nastale u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Tuzli, u režiji mladog reditelja Alena Šimića.

Premijera će biti održana u Tuzli, 26. aprila, u Tuzli.

Posljednja izložba koju će uslijediti otvoriti u ovogodišnjem Modulu, bit će izložba fotografa Paula Lowea, Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu, a koju radimo u saradnji sa Muzejom književnosti pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

I ove godine, Modul Memorije organizuje programe i van Sarajeva pa će tako u Konjicu biti promocija knjige Znaš li Nunu Montiljo?, autora Edina Krehića, koja je prije par dana objavljena, te predstava Nigdje nikog nemam reditelja Albana Ukaja.

Ove godine je odštampana i jedna knjiga u okviru Modula Memorije, drama Biće, biće... To je tekst po kojem je nastala jedna od kultnih prijeratnih sarajevskih predstava.

Ova traba je trebala biti odštampana još početkom 90-ih prošlog vijeka, ali zbog rata i svega što se dogdoilo u Sarajevu, knjiga je do sada čekala na izdavanje.

“Ovogodišnji program Modula Memorije kroz intenzivno bavljenje teatrom je ujedno i najava naredne godine, kada Festival MESS obilježava 60 godina, a Modul Memorije 25 godina svoga postojanja. Kroz tih 60 godina gradila se slika Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine kao teatarskog centra, te grada koji njeguje i duboko vjeruje u teatar. Zbog toga se nadamo da će svi sugrađani i sugrađanke uživati u programima koji traju čitav april”, zaključio je Nihad Kreševljaković.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da su svi programi Modula Memorije, osim repertoarskih predstava, za sve posjetitelje i posjetiteljke, besplatni.

Sve aktivnosti Modula Memorije, kao i program sa vremenom i mjestom održavanja, možete pronaći na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

Program Modul memorije za 2019. - undefined

Foto: Modul memorije 2019.: Program Modul memorije za 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije