Pašović: Veliki broj bh. umjetnika rame uz rame s europskim velikanima

J. Ć.
Pašović: Veliki broj bh. umjetnika rame uz rame s europskim velikanima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mittelfest 2018.
Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra Sarajevo, bit će direktor Međunarodnog umjetničkog festivala “Mittelfest”, koji će se od 5. do 15. jula održati u Italiji.

Mittelfest predstavlja najznačajnije domete u teatru, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu, iz Italije, Njemačke, Austrije, zemalja Istočne Europe i Balkana. 

Pored mnogih međunarodno priznatih kompanija i autora, na Festivalu će učestvovati značajan broj bosanskohercegovačkih umjetnika. Ovo je jedno od najvećih predstavljanja bh. umjetnika u Italiji posljednjih godina, te najveće i najbrojnije predstavljanje umjetnika iz Sarajeva i BiH u svijetu ove godine.

"Mi imamo jednu izvanrednu bh. umjetničku 'reprezentaciju' ove godine na jednoj od najvećih italijanskih i europskih umjetničkih festivala. Prikazat ćemo različite radove, a imamo jedan izvanredani kompleksan rad Jasmile Žbanić koji govori o migracijama u Europi. Zatim imamo Dinu Šukala koji ima svoj samostalni koncert u jednom projektu s međunarodnim umjetnicima koji učestvuju u baletskom i govornom dijelu. Imamo i našu predstavu East West Centra Za šta biste dali svoj život? koju smo radili s kolegama iz Srbije", kazao je za Radiosarajevo.ba Haris Pašović.

Mittelfest 2018. - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Na ovoj manifestaciji ujedno će biti izvedeno muzičko-scensko djelo Vrtoglavica (Vertigo), čiju režiju potpisuje upravo Pašović, dok je bh. gitarista Dino Šukalo radio muziku. Na festivalu će učestvovati i Sarajevska filharmonija. 

"Sarajevska filharmonija će učestvovati u velikom koncertu zajedno sa ljubljanskim međunarodnim orkestrom", rekao je naš sagovornik.

Pašović je istaknuo kako mu je posebno drago što imamo briljatne ljude koji su se našli među najvećim europskim umjetnicima na ovom festivalu.

"Sretan sam da sam imao razlog da te naše umjetnike pozovem s obzirom na to da su ti njihovi radovi zaista na najvišem europskom nivou i mislim da ćemo imati jednu izvanrednu prezentaciju Bosne i Hercegovine na ovakvom festivalu", rekao je Pašović na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Haris Pašović je prošle godine imenovan za umjetničkog direktora velikog italijanskog umjetničkog festivala Mittelfest. Festival se već 25 godina održava u Čividaleu, srednjovjekovnom gradu u regionu Friuli Venecija Džulija (Friuli Venezia Giulia).

Među dosadašnjim direktorima bili su čuveni italijanski pisac i reditelj Đorđo Presburger (Giorgio Presburger) i veliki mađarski reditelj Đerđ Tabori (Gyorgy Tabori).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije