Ministrica Kamikawa u posjeti galeriji 11/07/95: "Ne postoje adekvatne riječi za ovo"

Radiosarajevo.ba
Ministrica Kamikawa u posjeti galeriji 11/07/95: "Ne postoje adekvatne riječi za ovo"
Foto: Dženat Dreković / MVP Japana u posjeti galeriji 11/07/95

Ministrica vanjskih poslova Japana, Yoko Kamikawa, u sklopu svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Galeriju 11/07/95. Ministricu Kamikawu kroz Galeriju proveo je Tarik Samarah, direktor i osnivač Galerije, koji je delegaciji predstavio rad Galerije, fotografije i priče iza fotografija koje dokumentuju posljedice genocida u Srebrenici.

Ministrica Kamikawa istakla je da je izuzetno teško pronaći adekvatne riječi za opisivanje onoga što se desilo u Srebrenici, ali da je zbog ubijenih važno težiti postizanju mira i stabilnosti. Posebno je bila dirnuta fotografijama i ukazala na preciznost kojom su predstavljeni različiti aspekti genocida, te na važnost, trud i napor galerije u predstavljanju priče o genocidu. Nakon posjete, u knjizi utisaka ministrica Kamikawa napisala je sljedeće: "Na osnovu mnogih plemenitih života žrtvovanih, neka vrijeme mira traje”.

Tarik Samarah je tokom predstavljanja posebno ukazao na sistematičnost s kojom je Vojska Rs izvršila ubijanja Srebreničana, skrivanje tijela ubijenih i kasnije negiranje zločina, kao i na indiferentnost međunarodne zajednice.

IGK poslao oštar upit za gradonačelnika prijedora, premijera FBIH i kantona sa bošnjačkom većinom

IGK poslao oštar upit za gradonačelnika prijedora, premijera FBIH i kantona sa bošnjačkom većinom

"Iskreno smo zahvalni ministrici Kamikawi, vladi Japana i narodu Japana na prepoznavanju važnosti komemoriranja genocida i podršci usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Mi se trenutno nalazimo u završnoj fazi genocida, onoj koju karakterizira negiranje počinjenih i dokazanih zločina, ponižavanje žrtava i trijumfalizam politika koje su dovele do užasnih zločina.  Izuzetno je važno da genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini postane značajna historijska lekcija iz koje će buduće generacije učiti o važnosti prepoznavanja diskriminatornih politika koje dovode do zločina.“

Ministrica Kamikawa je u Galeriji 11/07/95 snimila i poruku za građane Japana, koja će putem japanskih medijskih kanala biti distribuirana njihovim građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije