Festival "Iz Beograda, s ljubavlju": Veza Sarajeva i Beograda se ne može raskinuti

S. Š. J.
Festival "Iz Beograda, s ljubavlju": Veza Sarajeva i Beograda se ne može raskinuti
Prije skoro tri godine, u beogradskom Mikseru houseu je održan festival "Sarajevo ljubavi moja", gdje se odvijala prava sarajevska muzička atrakcija: Dvadesetorica, Diskobajagi, Bombaj štampa, Skroz i Letu štuke.

Sličnim festivalom, sarajevski Mikser planira ponovo povezati dva grada u regionu, i pokazati da vezu Sarajeva i Beograda niko ne može raskinuti. Ovog petka, 20. oktobra, host festivala "Iz Beograda, s ljubavlju" bit će Kanda, Kodža i Nebojša, a predgrupa će biti sarajevski Futavci. U subotu će nastupiti Disciplin A Kitschme, uz grupu iz Mostara Jufkamental.

"To je bila svojevrsna igra riječima. Osjetili smo potrebu da taj portal komunikacije, kako mi vidimo naš Mikser, započnemo sa jednim simboličnim beogradskim festivalom, na kojem će nastupiti dvije grupe.  Jedna je Kanda, Kodža i Nebojša koji otvaraju u petak u 21 sat. U pitanju je bend koji koji je svake godine prvog januara svirao u Mikseru u Beogradu da najavi jednu uspješnu sezonu. Pozivan Sarajlije da vide taj sjajan bend.

A onda ide i naš veliki prijatelj Koja (Dušan Kojić) i Disciplina Kičme. Često sam tokom karijere direktora Miksera razgovarao s njim i svaki put smo pričali o tome kako da ta naša scena zaživi u odnosu na dominantni muzički mainstream. Njegov odgovor je uvijek bio da to moramo raditi u regionu, BiH, Hrvatskoj jer samo tako ima smisla, obzirom da je tržište malo. Sretni smo što će predstaviti svoj novi album i očekujem izuzetnu večer u subotu. Mikser mora biti katalizator dobre energije ne samo u Sarajevu, već i cijeloj regiji", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Ivan Lalić, direktor Miksera.

Također, u petak 20. oktobra bit će otvorena i izložba "Komplikuj jednostavno" Slavimira Stojanovića, poznatog grafičkog dizajnera.

"Stojanović je većinu karijere proveo u Ljubljani i blizak je sarajevskoj akademiji. Možda baš njegova izložba "Komplikuj jednostavno" može pomoći Balkanu da pojednostavi komplikovanost njegove situacije. Vjerujem da će privući veliku pažnju studenata i građana. Stojanović će ujedno učestvovati i na POP-UP! Sarajevo - Studentskom festivalu vizualnih komunikacija. Prirodom svog posla godinama smo sarađivali sa akademijom u Sarajevu i profesorom Bojanom Hadžihalilovićem. Sama fasada Miksera je djelo Akademije", dodao je Lalić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije