MESS 2024 | Razgovor "Od Perzijanaca do Palestinaca" - odgovori na pitanje kakav teatar sanjamo

0
Radiosarajevo.ba
MESS 2024 | Razgovor "Od Perzijanaca do Palestinaca" - odgovori na pitanje kakav teatar sanjamo
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / "Od Perzijanaca do Palestinaca"

Ove godine na Dramadžiluku su predstavlja četiri dramska teksta, a razgovorom "Od Perzijanaca do Palestinaca" će se pokušati odgovoriti na pitanja kakav teatar sanjamo, kako bi izgledali savršeni teatarski repertoari te šta su očekivanja publike i na koji način odgovoriti na te zahtjeve, a zadržati visoke estetke kriterije.

Razgovor su vodili Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS, Izudin Bajrović, glumac i član ovogodišnjeg žirija, Gorčin Stojanović, reditelj i član ovogodišnjeg žirija, Adnan Lugonić, autor, Aleš Kurt, reditelj i Almir Imširević, dramaturg i selektor Dramadžiluka te moderator ovog razgovora.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Almir Imširević je rekao da "na ovom razgovoru je moja želja bila da progovorimo, da pričamo o tome šta je na repertoarima, kako naših pozorišta u regiji, tako na ovome što je danas Evropa. Recimo, meni je kao primjer služilo to što se dešava danas u Berlinu. Berlin prolazi kroz neku fazu koja meni nije nimalo simpatična, koja je taj grad i tu državu potpuno promijenila. Oni su imali pozorišta u koja smo mi bili zaljubljeni, koja su bila, neću reći ljevičarska, ali imali su slobodarska pozorišta, danas u tim pozorištima bez ikakvih problema podržavaju jednu stranu u ratu i vrše pritisak na ljude koji imaju drugačije mišljenje.

Skupština Srbije je epicentar negatora genocida! Pogledajte još jedan sraman govor

Skupština Srbije je epicentar negatora genocida! Pogledajte još jedan sraman govor

Tamo otkazuju predstave, neke ljude protjeruju... za mene je strašna stvar šta se dešava u Berlinu u koji smo mi tako zaljubljeno gledali i zbog tog Berlina pokušavam provjeravati kakvo je naše pozorište, o čemu i kako bi mi trebali govoriti.

Naslov Od Perzijanaca do Palestinaca zbunio je neku našu buduću publiku i kolege koje sam mislio pozvati, dosta ljudi je prećutno odbilo da bude dijelom tog razgovora, neki su odsutni, neki žele biti odsutni, iz ne znam kojih razloga imaju strah da razgovaraju. Vjerovatno su bili zbunjeni zbog naslova, do zadnjeg trenutka sam bio u dilemi da li ostaviti naslov Od Perzijanaca do Palestinaca, ali ga ostavim i pustim da ga oni pogrešno shvate kako su ga i shvatili...

Almir Imširević: O Dramadžiluku, festivalu MESS i teataru u Sarajevu pod opsadom

Almir Imširević: O Dramadžiluku, festivalu MESS i teataru u Sarajevu pod opsadom

Perzijanci iz mog naslova su Perzijanci koje je Eshil 'izmislio', evropska drama počinje sa Eshilovom dramom koja se zove Perzijanci. Zašto je meni bila važna? Zato što evropska tradicija, evropski teatar počinje tako što jedan Grk piše o neprijateljskoj vojsci i stavlja se u cipele drugog i drugačijeg. Grci su znali uraditi ono što mi sad s teškoćom radimo.

Zašto Palestinci u naslovu? Iz prostog razloga što je to stavljanje u trenutak sadašnjosti i budućnosti da vidimo koji će se to i kakav Eshil pojaviti ili se neće pojaviti pa progovoriti o strani koja nije neprijateljska, nego o strani koju možda i ne razumije"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije