MESS 2024 | Petite fille ili Mala djevojčica: Raznolikost i socijalna inkluzija francuske predstave

0
Radiosarajevo.ba
MESS 2024 | Petite fille ili Mala djevojčica: Raznolikost i socijalna inkluzija francuske predstave
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Večerašnja predstava 'Mala djevojčica'

U okviru 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, večeras je, 10. oktobra, u prostorijama Europe House izvedena predstava koja dolazi iz Francuske, Petite fille/Mala djevojčica, u režiji Solenne Roche i Jeffa Zimmera.

Riječ je o predstavi koja oživljava životne priče djece, mladih i odraslih sa invaliditetom, njihovih porodica i njegovatelja, kroz dijalog glasova koji govore o patnji, svakodnevnoj borbi, ali i o njihovim malim i velikim pobjedama.

Autorica predstave Françoise Guillaumond ranije je kazala, između ostalog, da je predstava urađena tako da bude dostupna svima, pa i onima koji imaju probleme sa sluhom ili vidom: "Osobe koje imaju problem sa sluhom prate predstavu uz pomoć znakovnog jezika. Predstave su dvojezične na francuskom i na znakovnom jeziku. Kad je riječ o slijepim ili slabovidnim osobama, omogućeno im je da imaju audio opis predstava. Njima se opisuje sam dekor, objašnjava se na jedan taktilan način. Također ih se upoznaje sa glumcima kako bi im mogli prepoznati glasove."

Raste broj žrtava izraelskog napada na Bejrut: Ubijeno 22, a ranjeno 117 ljudi

Raste broj žrtava izraelskog napada na Bejrut: Ubijeno 22, a ranjeno 117 ljudi

Ovaj projekt povezan je sa jednom drugom kreacijom pod nazivom Ma Montagne (ulični teatar 2021.) Projekat Ma Mogntagne temelji se na svjedočenjima osoba sa invaliditetom, njihovih porodica, njihovih njegovatelja, itd. Tokom rada na ovom projektu, kompanija La baleine-cargo, inspirirana prikupljenim svjedočenjima, željela je učesnicima ponuditi jedno muzičko čitanje kako bi oživjela njihove riječi i zahvalila im na ukazanom povjerenju. To muzičko čitanje koje je izvođeno pred različitom publikom, omogućilo je Françoise Guillaumond, umjetničkoj direktorici trupe La baleine-cargo-cargo da napiše i kreira Petite fille.

Također, to muzičko čitanje postaje radosna pjesma, himna životu ma kakav on bio, jer nijedan život nije beznačajan. Petit fille nudi promjenu iz iscjeljujuće poezije u poeziju koja emancipuje i propituje pojam invaliditeta.

Predstava je prikazana u okviru Specijalnog programa ALL INCLUSIVE, koji je dio istoimenog projekta koji organizuje EUNIC klaster Bosna i Hercegovina, a finansira program EUNIC European Spaces of Culture 2024/2025.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije