Merlin najavio koncert ispod Starog mosta i objasnio kako je nastala 'Mostarska'

Radiosarajevo.ba
Merlin najavio koncert ispod Starog mosta i objasnio kako je nastala 'Mostarska'
Foto: Mostarsko ljeto / Dino Merlin
U Villi Eden u Mostaru održana je press konferencija povodom večerašnjeg koncerta Dine Merlina, koji će u 21h biti upriličen na platou ispod Starog Mosta.

Popularni bosanskohercegovački pjevač Dino Merlin istakao je da je 18 godina, od njegovog posljednjeg koncerta, strašno brzo prošlo. Smatra da je tome prethodio period učestalog rada koji je izrodio 3 i više albuma. Međutim, naglasio je da se na koncert ovako dugo čekalo i iz druge važne objektivne okolnosti, a to je što Mostar, kako Merlin kaže, nažalost, nema neku arenu ili neki sličan prostor u kojem uobičajeno rade tokom turneja.

"Ali evo ispostavilo se da je jedna grupa entuzijasta pokrenula ovo 'Mostarsko ljeto' i pod jednim od najljepših aduta u Evropi ćemo imati večeras imati privilegiju svirati, tačnije, pod Starim Mostom. Iskreno se nadam, da bi to moglo da preraste u neki kontinuitet i da bi to moglo da bude nešto jako važno za Mostar i Hercegovinu, jer šteta je ne iskoristiti takav dar od prirode i, naravno, od ljudi koji su to sagradili i sačuvali", istaknuo je Merlin.

Merlin je objasnio i kako je nastala pjesma "Mostarska" posvećena gradu na Neretvi, kazavši da je u ratnom periodu Sarajevo bilo pod granatama, i situacija je bila teška. Međutim, čuli smo, kako popularni pjevač kaže, da je u Mostaru bilo još teže, i jednostavno sam jedan dan u studiju napisao i snimio tu pjesmu.

"Bili su to teški uslovi, koje nikad neću zabraviti, ali koji su dobra škola svim dobrim ljudima da se takve stvari nikad ne smiju ponoviti i da moramo čuvati univerzalne vrijednosti, mir i slobodu, te pokušati da učinimo sve da se te pjesme, ma kako bile lijepe, ne ponavljaju barem u takvim okolnostima. Čuo sam kada je ta pjesma došla u Mostar, da je to bilo jako emotivno, tako da i kada sam je svirao na probi, teško sam se suzdržao", poručio je popularni pjevač.

Dino Merlin je naglasio da Mostar ima posebno mjesto u njegovom srcu.

"Često prolazim kroz Mostar i često svratim, samo nisam, nažalost, imao prilike da puno sviram u Mostaru. Osjećaj je veličanstven. Moramo svi zajedno učiniti da cijela društvena zajednica, shvati šta imamo u ovom gradu. Most i sve okolo Starog Mosta je ravno Rimskom Koloseumu, Pulskoj areni, u kontekstu oživljavanja. Ovaj prostor sutra može biti vrlo važan djelić u Evropi, gdje se mogu održati velike stvari", istaknuo je Dino Merlin.

Na samom kraju Merlin je poručio da je baština jedan od najvećih resursa čovječanstva. Kad imamo nešto ovako Bogom dano, naglasio je Merlin, onda to može biti jezgro oko čega se uz aktivni pristup, predanost, misiju i viziju mogu napraviti velike stvari, da to preraste u jednu manifestaciju koja će se svake godine održavati sa sve jačim imenima. Na taj način je moguće oživjeti jedan cijeli prostor, poručio je Dino Merlin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije