Međunarodni PEN povodom sukoba na Bliskom istoku: Mir mora prevladati!

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni PEN povodom sukoba na Bliskom istoku: Mir mora prevladati!
FOTO: AA / Gaza, 24. oktobar 2023.

Međunarodni PEN (Udruženje književnika: pjesnika, esejista i pisaca) objavio je saopćenje povodom sukoba na Bliskom istoku. Kako su naveli, Međunarodni PEN je šokiran strašnim brojem civilnih žrtava u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama (OPT) zbog izbijanja nasilja između Hamasa i Izraela, preneseno je portalu Radiosarajevo.ba iz PEN Centra BiH.

Mržnja i nasilje

„Pozivamo na trenutni prekid svih neprijateljstava, zaštitu civila i pravedno rješenje konflikta putem pregovora između država Palestine i Izraela, u skladu s međunarodnim pravom“, naveli su, te dodali:

„Eskalacija nasilja počela je 7. oktobra kada je Hamas ispalio rakete prema Izraelu i izveo neviđenu operaciju svojih boraca u naseljima u blizini Pojasa Gaze. Izrael je uzvratio prekomjernim bombardiranjem čitavih stambenih područja i uveo potpunu opsadu Pojasa Gaze“.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Dževad Karahasan posthumno dobio važnu nagradu: 'Sarajevo je za njega bilo važna metafora svijeta'

Dževad Karahasan posthumno dobio važnu nagradu: 'Sarajevo je za njega bilo važna metafora svijeta'

Mir mora prevladati

Reagujući na rastuća neprijateljstva, Burhan Sonmez, predsjednik Međunarodnog PEN-a, rekao je:

"Nasilje Hamasa i izraelske vlade je neprihvatljivo. Godine okupacije i političkog zastoja doveli su do ovog nasilja, pri čemu najviše trpe civili s obje strane. Izražavam saučešće svima koji su pogođeni ovim krvoprolićem. Ako se ne suoči s izazovima, alarmantan porast nasilja i mržnje uništit će cijeli region i uticati na cijeli svijet. Mir mora prevladati osiguravanjem trenutnog primirja i pravednog rješenja koje uzima u obzir korijene konflikta. Ujedinjeni narodi moraju uspostaviti konkretnu inicijativu i okončati okupaciju, u skladu s međunarodnim pravom."

Međunarodni PEN snažno osuđuje potpunu opsadu Pojasa Gaze od strane Izraela, uključujući oduzimanje pristupa električnoj energiji, hrani, vodi, gorivu i vitalnim medicinskim zalihama, kao i ubijanje civila, neizravno granatiranje, neproporcionalne odmazde, namjerno uništavanje civilne infrastrukture i kolektivno kažnjavanje civilnog stanovništva Gaze. Također osuđujemo ubijanja i otmice izraelskih civila od strane palestinskih oružanih grupa. Takve akcije s obje strane zabranjene su međunarodnim pravom i mogle bi se smatrati ratnim zločinima bez presedana.

Sukobi na Bliskom istoku
Foto: Getty Images: Sukobi na Bliskom istoku

Međunarodni PEN naglašava da se sve strane u konfliktu moraju strogo pridržavati međunarodnog humanitarnog prava i štititi živote civila u svako doba, prema Ženevskim konvencijama i njihovim dopunskim protokolima. Također upozoravamo da ako Vijeće sigurnosti UN-a ne poduzme hitne mjere za provedbu trenutnog primirja, može doći do opasnosti da se konflikt proširi na čitav region.

Zalažemo se za trenutni prekid svih neprijateljstava, zaštitu života civila i pravedno rješenje konflikta. To uključuje trenutni kraj nezakonite izraelske okupacije svih palestinskih teritorija, u skladu s međunarodnim pravom, te ukidanje apartheida kojem su Palestinci izloženi desetljećima.

Brojne žrtve pale su na obje strane.

Nedavna eskalacija dolazi u kontekstu sve većeg nasilja prema Palestincima usred zabrinjavajuće ekspanzije naselja u posljednjim godinama. UN-ovi stručnjaci, izraelske i međunarodne organizacije za ljudska prava upozoravaju na posljedice nezakonite izraelske okupacije palestinskih teritorija, apartheida i stalnih kršenja ljudskih prava Palestinaca koja proizlaze iz toga. Više od dva miliona Palestinaca živi u Gazi, koja se redovno opisuje kao 'zatvor na otvorenom', bez adekvatnog pristupa struji, vodi ili zdravstvu, s urušavanjem ekonomije i bez mogućnosti slobodnog putovanja u ostatak Palestine ili svijeta.

Sukobi na Bliskom istoku
Foto: Rolling Stone: Sukobi na Bliskom istoku

Uspon krajnje desnice

Uspon krajnje desnice u Izraelu, koji je rezultirao dolaskom krajnje desničarske koalicije na vlast u novembru 2022. godine, izaziva ozbiljne zabrinutosti za ljudska prava.

Nova vlada dovela je na pozicije mnoge iznimno kontroverzne krajnje desničarske ekstremiste, uključujući izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira. Poznat po svojim izrazito antiarapskim stavovima i prethodno osuđen zbog govora mržnje, podsticanje rasizma i podršku terorističkoj grupi, Ben-Gvir bi mogao nadgledati neke policijske aktivnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sukobi na Bliskom istoku
Foto: Rolling Stone: Sukobi na Bliskom istoku

U septembru 2021., Skupština delegata Međunarodnog PEN-a, koja se sastala na svom 87. godišnjem kongresu, usvojila je rezoluciju o kritičnoj situaciji u Izraelu i na Okupiranim palestinskim teritorijama, u kojoj se, između ostalog, poziva na podršku i sudjelovanje svih strana u istrazi Međunarodnog kaznenog suda za moguće ratne zločine i nezavisnu međunarodnu komisiju za istraživanje povreda međunarodnog zakona o ljudskim pravima na Okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jeruzalem, i u Izraelu, kako je predloženo od strane Vijeća UN-a za ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije