Da li je zid zaista pao?

Radiosarajevo.ba
Da li je zid zaista pao?
Foto: EPA-EFE / Berlinski zid: Pao je prije 30 godina

Njemački pjesnik Reiner Kunze je povodom pada Berlinskog zida napisao: „Dok smo ga rušili/Nismo slutili/koliko je visok/zid u nama“. Trideset godina nakon epohalnih gibanja, koja su promijenila lice Evrope i svijeta, a koja su kulminirala u simboličkom događaju pada Berlinskog zida, više nema ni traga euforije, niti govora o kraju historije: granice i zidovi, vanjski i unutrašnji, opet su u modi, Evropa se još jednom čini podijeljenom. Vrijeme je da se ponovno sagledaju ovi procesi – iz perspektive kulture i književnosti.

Katedra za njemačku književnost Filozofskog fakulteta
Univerziteta u Sarajevu zajedno s Goethe-Institutom u Sarajevu organizira dvodnevnu, međunarodnu i interdisciplinarnu konferenciju povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Šta je ovaj događaj značio za suvremenike i kako ga se danas sjećamo i kakav status on ima u kolektivnoj imaginaciji? Koji narativi i kakve slike su proistekle iz njega, u književnosti, filmu, pop-kulturi, ili u političkom diskursu? Šta je značila metafora zida prije, a šta nakon 1989, i šta ona znači danas? Da li je na djelu, kako tvrdi Jacques Rupnik, jedna vrsta kontrarevolucije protiv obrata iz 1989.godine? Kako se od tada mijenjala „gramatika granice“? Kakvu ulogu simbol zida i podijeljenog Berlina ima za Christu Wolf, Inga Schulzea ili Heinera Müllera, a kakvu za Davida Bowiea ili za rock grupu Pink Floyd?

Ovim i drugim pitanjima na konferenciji će se bavit znanstvenici, novinari, filmski i književni kritičari iz BiH, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Portugala, među njima, istaknuti njemački i bosansko-hercegovački germanisti i stručnjaci za savremenu njemačku književnost, kao što su Michael Braun (Köln/Berlin), Michael Rohrwasser (Beč), Friedhelm Marx (Bamberg), Peter Hanenberg (Lisabon), zatim Georg Seesslen (München), vodeći njemački filmski kritičar, poznati komparatisti iz BiH i regije Almir Bašović (Sarajevo) i Tomislav Brlek (Zagreb). Pored njih, sudionici su i novinar i pisac Amir Kamber (Köln), urednik i književnik Nenad Rizvanović (Zagreb), te Vahidin Preljević, Naser Šečerović i Irma Duraković, germanisti s Katedre za njemačku književnost iz Sarajeva.

Otvaranje konferencije je predviđeno za četvrtak 28.11.2019. u 16:15, i ona će trajati do 29.11. u 19:00 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije