Marina Abramović o Mariji Callas: I ja sam skoro umrla zbog ljubavi

Radiosarajevo.ba
Marina Abramović o Mariji Callas: I ja sam skoro umrla zbog ljubavi
0 / Marina Abramović

Trebala je to biti kulminacija jedne opsesije koja traje šezdeset godina, one koju ima Marina Abramović prema jednoj od najvećih opernih diva svih vremena Mariji Callas.

No premijera pozorišnog projekta koji spaja performans i operu kroz reference na život i djelo dviju umjetnica, planirana za prošli vikend u Bavarskoj državnoj operi u Minhenu, odgođena je do daljnjega.

Zadnjih mjeseci Marina Abramović intenzivno je radila na toj svojoj opsesiji, predstavi u kojoj će sebe i slavnu sopranisticu prikazati kao dvije žene koje si po mnogočemu nalikuju.

Kako saznajemo iz jednog intervjua koji prenosi i New York Times, Marina Abramović je od svoje 14. godine bila opsjednuta grčkom operskom divom. S njom je, kaže, povezuje puno toga, horoskopski znak Strijelca, loša majka, intenzivne emocije, ali i patnja zbog ljubavi, piše Jutarnji list. 

I upravo na tom mjestu, dok možda neki očekuju da će progovoriti po stoti put o kraju veze s Ulayem, Marina Abramović otkriva da je zbog italijanskog umjetnika Paola Canevarija, od kojeg se razvela 2009. godine, skoro umrla. Maria Callas, kako je rekla, nije naprosto više htjela živjeti i umrla je zbog ljubavi.

"I ja sam skoro umrla zbog ljubavi. Prestala sam jesti i piti. Nisam više željela živjeti. Dugo sam bila u vrlo lošem stanju", rekla je Marina Abramović.

No nju je, za razliku od Callas koja nikako nije mogla preboljeti Aristotela Onassisa, a nakon njegove smrti više nije izlazila iz kuće, spasio bijeg u posao.

"To je velika razlika između nje i mene. Nisam se mogla odreći svog rada."

Projekt, kojem je očito, uz fassinaciju nesretnom sopranisticom, nadahnuće bio i njezin ljubavni brodolom i na kojemu je zadnjih par mjeseci intenzivno radila, kao i sve premijere ovih dana, morat će čekati neka bolja vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije