KS / Mališani i njihovi roditelji uživaju u brojnim sadržajima "Dječije nedjelje"

05. 10. 2017. u 17:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Mališani i njihovi roditelji ovih dana uživaju u brojnim revijalnim sadržajima Dječije nedjelje Kantona Sarajevo.

Na više od stotinu lokacija u Kantonu Sarajevo od 2. do 8. oktobra 2017. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo u saradnji s brojnim organima iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama  pripremilo je šarolik i bogat program kreiran s ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige i jačanja odgovornosti subjekata zaštite.

Djeca_Djecija_Nedjelja_Sarajevo3.jpg - undefined

Najmlađi učestvuju u umjetničkim, kreativnim i edukativnim radionicama, gledaju animirane crtane filmove i predstave i slušaju predavanja iz oblasti sigurnosti na društvenim mrežama i internetu. Istovremeno se održavaju vebinari, druženja, sportske igre i takmičenja.

Poseban akcenat sadržaja je na inkluziji djece s poteškoćama u razvoju. Dječija nedjelja prilika je najmlađima da na kreativan način iskažu svoje vještine i sposobnosti, a roditeljima da uključe svoje najdraže u aktivnosti koje vole.

"Kao resorno ministarstvo maksimalno se trudimo da Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo svake godine bude sve bolja i bolja i ponosna sam što uspjevamo u tome. Istaknula bih i to da je najljepše raditi s djecom koja uvijek pružaju motivaciju i pozitivnu energiju i radujem se svakom obilježavanju nedjelje posvećene njima. Uz naš slogan Sretan ćeš biti svijete ako usrećiš dijete pozivam roditelje da se što više uključe i iskoriste ostatak ove nedjelje na najbolji način.“, istaknula  je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

Treći dan Dječije nedjelje 4.10.2017. obilježila je konferencija “Inkluzijom do jednakih mogućnosti djece i osoba s invaliditetom” u organizaciji Saveza Sumero. Djeca su u Kinoteci BiH gledala animirani film “Pobuna na farmi”.

Djeca_Djecija_Nedjelja_Sarajevo4.jpg - undefined

Najmlađi su se uključili u brojne sportske aktivnosti: plivanje, atletiku, vaterpolo i košarku u organizaciji SFW Studio Fashion-a, kao i “Oaza”. Brojne kantonalne ustanove organizirale su vebinare, otvorena vrata, online debate, muzičke, edukativne i zabavne radionice, kao i socio-edukativna predavanja. Portal Studomat.ba paralelno realizira online debatu protiv diskriminacije djece s poteškoćama u razvoju.

Program s datumima, satnicama i mjestima održavanja događaja objavljen je na veb-stranici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS www.mrsri.ks.gov.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA