'Kultura na ulice 2024!': U utorak navečer spektakularan koncert Sarajevo Big Band orkestra

1
Radiosarajevo.ba
'Kultura na ulice 2024!': U utorak navečer spektakularan koncert Sarajevo Big Band orkestra
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Kultura na ulice 2024!

U sklopu specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!", u utorak, 18. juna, sa početkom u 21 sat, na Pozorišnom Trgu Susan Sontag sarajevska publika imati će priliku uživati u spektakularnom koncertu Sarajevo Big Band orkestra kojim će dirigovati maestro Ranko Rihtman.

Koncert Sarajevo Big Band orkestra okupit će neke od najznačajnijih bosanskohercegovačkih muzičkih imena poput Davora Ebnera, Ivice Šarića, Dine Šarana, Zlatana Fazlića – Fazle, Nermina Puškara Puške, Boška Jovića, Renate Kurtalić i Alena Lemeševića.

Sarajevo Big Band orkestar baštini tradiciju Plesnog orkestra RTV Sarajevo i direktni je nasljednik tog velikog ansambla. Plesni orkestar RTV Sarajevo nažalost, prestao je sa radom tokom ratnih dešavanja nakon 30 godina profesionalnog djelovanja. Sarajevo Big Band je osnovan 2000. godine kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu.

Radnica kladionice pronevjerila 40.000 KM

Radnica kladionice pronevjerila 40.000 KM

"Osnivanjem Udruženja muzičara 'Saraj pro – brass' 2014. godine gradimo našu formalno pravnu kuću i vraćamo big band zvuk u koncertne i klupske prostore Sarajeva. Stalni dirigent Sarajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i autorskim radom napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru.

Godine 2018. smo objavili dupli studijski vokalno - instrumentalni album pod nazivom Sarajevo Big Band i prijatelji tematski posvećen Sarajevskim pop – rock grupama iz 80-tih godina. Drugi studijski album Sarajevo Big Band i prijatelji 2 INDEXI objavili smo 2023.g. Naš primarni cilj jeste poticanje i promocija domaćeg autorskog stvaralaštva kao i saradnja sa orkestrima i organizacijama zemalja okruženja", naglasili su članovi Sarajevo Big Band orkestra.

Na programu će se naći neki od najvećih hitova Indexa, Kemala Montena, Letu štuke, Crvene Jabuke, Elvisa J. Kurtovića i Plavog orkestra.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Kultura na ulice 2024!

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina. Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS "Kultura na ulice 2024!" je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije