Kultura na ulice 2024: U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo izveden koncert Mozartu u susret

1
Radiosarajevo.ba
Kultura na ulice 2024: U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo izveden koncert Mozartu u susret
Foto: Velija Hasanbegović / Koncert “Mozartu u susret“

Večeras, u nedjelju, 2. juna je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo upriličen koncert "Mozartu u susret" u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika je uživala u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta: Padre, germani, addio, Non piu andrai, Voi che sapete, Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar, Non siate ritrosi.

"Ideju koncerta "Mozartu u susret" dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere "Figarov pir". Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela", izjavili su izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Novi detalji akcije 'Omerta': Sedam uhapšenih zbog nelegalne trgovine drogom

Novi detalji akcije 'Omerta': Sedam uhapšenih zbog nelegalne trgovine drogom

Na koncertu su pored arija i dueta iz pomenute opere, izvođeni arije, dueti i terceti iz drugih poznatih Mozartovih opera, među kojima su Idomeneo, Don Giovanni i Così fan tutte. Također redoslijed programa bio je usklađen sa prvim izvođenjima pomenutih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem.

O specijalnom programu NPS Kultura na ulice 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat Kultura na ulice! je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS Kultura na ulice 2024! je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije