Kultura na ulice 2023!: Zabavite se sa KUD "Baščaršija" uz tradicionalnu pjesmu i ples

0
N. Ć.
Kultura na ulice 2023!: Zabavite se sa KUD "Baščaršija" uz tradicionalnu pjesmu i ples
Foto: NPS / KUD Baščaršija

"Kultura na ulice 2023!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Nakon velikog interesa za predstavu "Osramoćeni" autora Ayada Akhtara, u režijskoj postavci Dine Mustafića, i koncerta "Kad sevdah govori" na repertoaru je još jedan koncert. 

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Već sutra, 12 augusta, s početkom u 20 sati publika će moći uživati uz tradicionalne plesove, pjesme, i napjeve iz BiH na koncertu KUD Baščaršija "Sarajevske ljetne noći tradicije - Sarajevo summer nights of tradition" koji će biti izveden na Trgu fra Grge Martića (Katedrala srca Isusova).

Predstavit će se: Ansambl narodnih igara i pjesama, Narodni orkestar, Ženska vokalna grupa "Dunje", Muška vokalna grupa "Zora" i vokalni solisti.

Sve spremno za otvaranje SFF: Pogledajte kako je bilo na press projekciji filma 'Kiss the Future'

Sve spremno za otvaranje SFF: Pogledajte kako je bilo na press projekciji filma 'Kiss the Future'

"Baščaršija" je istinski reprezent autentične nacionalne bosanske i hercegovačke kulturne baštine i naslijeđa. Svoj rad zasniva na struci, sistemskom radu i tradicijskom prezentovanju folklorne baštine i tradiciji postojanja više od 76 godina.

Veliko bogatstvo ovog ansambla i grupe je autentičnost, izvornost i umjetnička vrijednost bosanskog i hercegovačkog i ex-Yu repertoara koreografija i scenskih postavki. Sve koreografije i scenske postavke su postavili najveći i najpriznatiji stručnjaci iz oblasti folkloristike i srodnih nauka.

KUD Baščaršija
Foto: NPS: KUD Baščaršija

"Baščaršija" je ustanova koje se može pohvaliti velikim fundusom orginalnih narodnih nošnji, odjevnih predmeta, scenskih kostima i rekvizita, aksesoara, tradicionalnog nakita i velikim brojem muzičkih instrumenata za orkestriranje i tradicionalno muziciranje.

Posebno značajan je bio i ostao vaspitno-obrazovni oblik razvoja kompletnih ličnosti iz redova nekoliko desetina hiljada mladih generacija tokom trajanja Društva.

KUD Baščaršija
Foto: NPS: KUD Baščaršija

Druženja, čvrsta prijateljstva, sklopljeni brakovi među članovima, njihova djeca i unuci koji su postali članovi u nekim od sekcija Društva je priznanje koje potvrđuje činjenicu da je privilegija i čast biti član ovog uspješnog kolektiva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije