Konferencija na temu "Balet i kostim" održana u Bošnjačkom institutu

0
Fena
Konferencija na temu "Balet i kostim" održana u Bošnjačkom institutu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija Balet Best u NPS

Konferencija na temu "Balet i kostim" održana je večeras, 25. septembra u Bošnjačkom institutu, a o ulozi i razvoju baletnog kostima govorila je predsjednica udruženja "Baleti" i umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo, memoarist baleta Halid Kuburović i kostimografkinja Vanja Ciraj Džudža.

Papo je kazala da se bliži kraju Balet fest Sarajevo te da se završava jedna lijepa priča o baletu. Ona je istakla da tradicionalno s Fondacijom Adila Zulfikarpašića, Bošnjački institut organizuju konferencije koje su dobar povod da se o tradiciji baletne i plesne umjetnosti u BiH ostavi trag.

Istakla je također da učesnici konferencije, memoarist baleta Halid Kuburović i kostimografkinja Vanja Ciraj Džudža imaju šta da kažu na temu "Balet i kostim".

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

"Znamo da je kostim dio cjelokupnog ugođaja baletne predstave. Mi znamo da je kostim nešto što ne govori samo o kulturi jednog naroda, o društvenom trenutku, o nacionalnosti... Mi znamo da kostim ne govori samo o individualnosti uloge koju igrač predstavlja. Kostim je nešto što je bitno igraču. Da je ugodno za ples", kazala je Papo.

Govoreći o temama koje će obuhvatiti konfrencija "Balet i kostim", navela je da će se razgovarati o tome kad se baletni kostim počeo razvijati ovako kako ga danas znamo, kako će se razvijati u budućnosti. 

Press konferencija Balet Best u NPS
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija Balet Best u NPS

U okviru Balet Festa od 25. do 29. septembra u Narodnom pozorištu održava se radionica savremenog plesa koju vode Cruz Isael Mata i Aldina Topčagić, a istakli su kako ih raduje saradnja sa Belet festom Sarajevo.

Crus Isael Mata istražuje principe slobodnih pokreta iz svakodnevnog života, kao i uticaj glasa na pokret.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije