Luka Ljubas u Sarajevu: Radujem se što ću podijeliti muziciranje sa Sarajlijama

B. R.
Luka Ljubas u Sarajevu: Radujem se što ću podijeliti muziciranje sa Sarajlijama
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Luka LJubas uoči koncerta u Sarajevu

Mladi violinista Luka Ljubas konačno će svirati pred publikom u Sarajevu. U četvrtak,  7. marta s početkom u 20.00, nastupit će zajedno sa Sarajevskom filharmonijom u Narodnom pozorištu. 

Violinista - čiji je otac Darko porijeklom iz Sarajeva, a majka iz Japana - je imao zapažene nastupe širom svijeta i spada u red najperspektivniih mladih violinista.  Muzički talent je naslijedio od svojeg oca koji je svoju karijeru violiniste gradio do 90-ih godina prošlog vijeka  u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Na koncertu sa Sarajevskom filharmonijom, koji će  nesumjivo impresionirati ljubitelje klasične muzike, čut ćemo dvije uvertire  Petra Iljiča Čajkovskog i violinski koncert Jeana Sibeliusa. Koncertom će dirigovati beogradski maestro Aleksandar Marković

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba je objasnio zašto se odlučio na koncert u Sarajevu.

Razgovarao: Benjamin Redžić 

"Preko moga oca imam bosansko-hrvatske korijene i, naravno, ova veza mi je važna. Štaviše, muzika je internacionalni jezik. Ali čak iako doprem do samo jedne osobe, za mene kao umjetnika to je uspjeh. Klasična muzika je jedno neprocjenjivo kulturno bogatstvo koje može umiriti i očistiti dušu", rekao je Luka.

Posebno se osvrnuo na izvedbu djela finskog violiniste i kompozitora Jana Sibeliusa. Otkrio je zašto se odlučio da u Sarajevu svira njegov znameniti Koncert za violinu

"Koncert za violinu od Jeana Sibeliusa u d-molu je koncert koji oduzima dah. Sam Sibelius je bio genijalan violinista koji je skladao fantastična djela i njegov koncert je savršeno remek-djelo u čijoj izvedbi svaki put nanovo uživam". 

Mladi violinista, rođen u Beču, oduševljen je Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Na pitanje kako se osjeća uoči koncerta u gradu gdje je njegov otac odrastao i postao violinistom, odgovorio je:

"Veoma sam sretan što sviram u Sarajevu. Već kao dijete često sam bio ovdje i uživao u ovom gradu i njegovim divnim ljudima. Neizmjerno se radujem što ću imati priliku jedan djelić svog muziciranja podijeliti sa sarajevskom publikom". 

Osim Luke, dar za muziku od svojih roditelja je naslijedila i njegova sestra. Prema riječima sagovornika portala Radiosarajevo.ba, nada se da će zajedno sa svojom sestrom vrlo brzo nastupiti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora je i bila mogućnost da Luka bude inicijator projekata kojim će se poboljšati status klasične muzike u Bosni i Hercegovini.

"Pomalo sam upoznat sa trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini. U mnogim oblastima, pa tako i u muzici, puno toga ovisi o političkoj, a potom i financijskoj potpori, ali ako bi bilo moguće, vrlo rado bih pokušao pokrenuti festivale klasične muzike i započeti violinske majstorske radionice, takozvane 'masterclass'. Mislim da Bosna i Hercegovina ima puno dobrih aspekata i mogućnosti za to, a ja bih lično bio veoma sretan da ovdje nešto izgradim", otkrio je za portal Radiosarajevo.ba.

Nakon sarajevskog koncerta, Luka će svoj talenat muziciranja na violini pokazati u austrijskim gradovima - Klagenfurtu, Ossiachu i Beču, potom u Ljubljani, Dubrovniku i Varaždinu, a predstoji mu i čuveni Carnegy Hall. 

U maju ove godine, u okviru festivala SVEM, ponovo će nastupiti u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije