"Komšizluk", prva klaunovska predstava u BiH 2. decembra u BKC-u

Radiosarajevo.ba
"Komšizluk", prva klaunovska predstava u BiH 2. decembra u BKC-u
Klaunovska trupa "Everyman" kreirala je novu predstavu "Komšizluk" koja će premijerno biti izvedena 2. decembra u 19 sati u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

Klaunovska trupa je nastala kao oblik uličnog performance-a, nastupajući na otvorenom, na više lokacija u gradu. Klaunovska trupa bazirana je na četiri aktera-klauna, na njihovim karakterima (dva muško-ženska para), koji u različitim okolnostima razvijaju svoje odnose i kreiraju performance s komičnim scenama.

Trupa gradi svoje likove na osnovi modernog čovjeka, prepunog fobija, mržnje, paranoje i netolerancije.

"Mahala je najplodnije tlo za razvoj ljudskog kako dobra, tako i zla, uz prisustvo tranzicije, koja nam izmiče tlo pod nogama, “običan” čovjek, radnik, gubi svoj identitet. Pronalazi ga kroz prizmu 'tuđeg', a 'drugačije' ne prihvata, niti razumije. Svijest postaje tanki prorez u kojoj se glavna satisfakcija nalazi u omalovažavanju 'drugog' i 'drugačijeg', u nesuvislom kritiziranju opšteg stanja društva, sa bezbroj rješenja za boljitak, koji ne odlaze dalje od sopstvenog fildžana.

No međutim mi želimo predstaviti Mahalu, Komši(z)luk kao simbol multikulturalnosti, multinacionalnosti i tolerancije. Danas se umjetnost 'klauna' razvija u raznim pravcima, on postaje simbol straha ili postaje simbol gluposti. Ono što mi želimo da provociramo kod svoje publike je osjećaj nevinosti. Želimo da potaknemo publiku da se ne boji svog malog klauna u sebi", rekli su iz klaunovske trupe koja nosi naziv Everyman - jer svaki čovjek u dubini duše je klaun, tj. dijete.

Ova predstava je koprodukcija Aparat teatra i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo. Režiju i koncept potpisuje Belma Lizde Kurt, kostimografiju i scenografiju Adisa Vatreš Selimović, masku Naida Đekić, a muziku Irhad Baručija.

U predstavi igraju Andrea Aković, Fatima Kazazić, Dino Sarija i Aldin Tucić. Prijatelji projekta su SARTR i Dubioza kolektiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije