Komedija "Balkanski špijun u Sarajevu" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Komedija "Balkanski špijun u Sarajevu" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: NPS / Komedija "Balkanski špijun"

U petak, 26. juna u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena komedija Dušana Kovačevića Balkanskih špijun u Sarajevu u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Merima Lepić-Redžepović, Milan Pavlović i Aldin Omerović.

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu.

Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

Prožima se tema jugonostalgije, kao i današnjih , ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma , koje je Kupusović grandiozno-satirično smjestio u Bosnu gdje se kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide.

S druge strane , smještena je tema o religiji, islamističkim idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na “malog čovjeka”.

Uz poštivanje mjera propisanih od strane Federalnog štaba civilne zaštite, broj posjetilaca koji će moći prisustvovati programima NPS će biti ograničen. 

Našu publiku podsjećamo na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice tokom boravka u zatvorenom prostoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije