Koje su osobe, gradovi i događaji utjecali na formiranje Andrića kao umjetnika

Fena
Koje su osobe, gradovi i događaji utjecali na formiranje Andrića kao umjetnika
"Želimo senzibilizirati lokalnu publiku za književnost i naslijeđe Ive Andrića, te poslati poruku da je nobelovac, sa svojim djelima, itekako prisutan na ovim područjima."

Ovo je izjavio Enes Škrgo, kustos Memorjalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, u povodu obilježavanja 42-godišnjice smrti književnika Ive Andrića.

"Cilj nam je da se govori o Andrićevim djelima, da se ona što više čitaju... Dakle, da Andrićeva djela imaju što više čitalaca, a ne kritičara i drugih sudaca koji, iz različitih perspektiva, prosuđuju o njegovoj književnosti i privatnom životu", kazao je Škrgo.

Govoreći o predstavljanju eseja Andrićev dug, koje Zavičajni muzej danas organizira u povodu godišnjice Andrićeve smrti, Škrgo je pojasnio da je on nastao prije nekoliko godina i govori o tome koje su osobe, gradovi i događaji utjecali na formiranje Andrića kao umjetnika.

Kako je kazao, predstavljanje eseja u Domu kulture "Ivo Andrić" u naselju Dolac na Lašvi ima i simbolični značaj, jer je to,  uz muzej Rodna kuća Ive Andrića, jedina ustanova u općini Travnik koja nosi književnikovo ime.

Škrgo je istaknuo da Zavičajni muzej u Travniku nastoji u turističku ponudu unijeti više sadržaja koji se oslanjaju na književno naslijeđe Ive Andrića, te je, u tom cilju, u proteklom razdoblju izradio i elaborat Ivo Andrić kao kulturološki i turistički brend koji je upućen predstavnicima loklane vlasti.

"Želimo na popularan način govorit o Andriću, ali ne da od njega stvaramo estradnu ličnost i da ga ne banaliziramo. Želja nam je doprinijeti turističkoj ponudi Travnika u skladu s praksom u drugim europskim gradovima koji su za razvoj turizam, također, iskoristili, činjenicu da su u njima rođeni značajni pisci", kazao je Škrgo.

Književnik i nobelovac Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a preminuo je na 13. marta  1975. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Iza sebe je ostavio bogat književni opus, a dobitnik je i Nobelove nagrade za književnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije