Književno veče u znak sjećanja na Zilhada Ključanina

0
Radiosarajevo.ba
Književno veče u znak sjećanja na Zilhada Ključanina
Foto: YouTube / Manifestacija 'Veče sa Zilhadom'

"Veče sa Zilhadom", naziv je manifestacije posvećene književniku Zilhadu Ključaninu, koja će se u utorak, 5. marta, održati u Sanskom Mostu, u prostoru gradskog kina, sa početkom u 19 sati

Ova manifestacija, koja se treću godinu zaredom održava u našem gradu, posveta je ukupnom stvaralaštvu jednog od najznačajnijih umjetnika pisane riječi u BiH i rođenom Sanjaninu. Upravo se i datum održavanja ovog kulturnog događaja vezuje za 5. mart, kao dan njegovog rođenja.

O njegovom životnom putu, književnom stvaralaštvu, te univerzitetskoj karijeri, govoriće njegovi prijatelji, najbliži saradnici kao i članovi porodice. Između ostalih, u programu učestvuju književnici Muhamed Đedović, Vahid Klopić i Muhidin Šarić.

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Haris Zahiragić: 'Mi nismo pripremili tortu za razliku od nekih, ali nosimo crne kravate'

Zilhad Ključanin rođen je u Trnovi kod Sanskog Mosta, 5. marta 1960. Na bolji svijet preselio je 6. juna 2016. u Sarajevu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Sanskom Mostu. Studije filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao u Sarajevu. Djela su mu prevođena na: turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a uvršten je i u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije. Na ovoj manifestaciji, koja će biti podijeljena u dva dijela, govoriće se o liku i djelu Zilhada Ključanina, a nakon toga biće upriličeno i prikazivanje igranog filma Švedsko srce moje majke, snimljenog po scenariju ovog književnika. Najavljena manifestacija održaće se u utorak, 5. marta, u kino sali s početkom u 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije