Kinoteka BiH: Filmska sedmica posvećena Abdulahu Sidranu

0
Radiosarajevo.ba
Kinoteka BiH: Filmska sedmica posvećena Abdulahu Sidranu
Foto: Fena / Abdulah Sidran

Kinoteka Bosne i Hercegovine povodom smrti pisca, pjesnika i scenariste, Abdulaha Sidrana upriličit će filmski program "Abdulah Sidran - In Memoriam 1944. – 2024".

U okviru ovog programa od 25. do 29. marta biće prikazani filmovi za koje je scenario pisao Abdulah Sidran.

To su ostvarenja Sjećaš li se Dolly Bell? i Otac na službenom putu u režiji Emira Kustrurice, Kuduz i Savršeni krug u režiji Ademira Kenovića te Praznik u Sarajevu u režiji Benjamina Filipovića.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Abdulah Sidran je preminuo 23. marta 2024. godine u 80. godini života.

U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju 'šezdesetosmaškom'. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

Poznato mjesto i vrijeme posljednjeg ispraćaja velikana Abdulaha Sidrana

Poznato mjesto i vrijeme posljednjeg ispraćaja velikana Abdulaha Sidrana

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije Sarajevski tabut nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu 'Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo'.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije