Tako je govorio Abdulah Sidran: „Niz lice Sarajeva, još uvijek teku suze…“

2
Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Abdulah Sidran: „Niz lice Sarajeva, još uvijek teku suze…“
Foto: Printscreen / Sa snimanja dokumentarca na Žutoj tabiji

Veliki bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran, koji je umro u subotu, 23. marta 2024. u 80. godini, bio pjesnik „planeta Sarajevo“, bilježeći sve njegove tuge, sreće, sjećanja, nadanja, borbe i otpor neprijateljima, ali zaboravu.

„Ne date nam/Da u prošlost gledamo/A mi u nju ne gledamo/Nego ona gleda u nas…“, pisao je.

Zbog toga se akademik Sidran rado se odazivao u projekte koji su predstavljali kulturu sjećanja.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Jedna od takvih je priča o omiljenom Sarajliji, legendarnom nogometašu Keliju, Želimiru Vidoviću Keliju... koji je ubijen 17. maja 1992. godine, spašavajući ranjene Sarajlije, a koju je u dokumentarnom filmu zabilježio urednik i novinar Muhamed Bikić.

"Niz lice Sarajeva, još uvijek teku suze za njegovim nedužnim pobijenim građanima. Kao što majka ne može prestati plakati za svojim čedom, pa i kada oči presuše, a niz grlo joj se poput kamenje niz ove padine kotrlja suhi plač beznadja, tako i Sarajevo već dvije i po decenije ne suši obraza, nego se kroz suze, kroz plač i kroz ljudski razgovor prisjeća svojih mrtvih“, kazivao je Sidran, te nastavljao:

„Nema dana u kome se ne sjetimo i ne pričamo o nekome koji su bili ubijeni samo zato što su bili najbolji od nas, kojima se od svih ljudskih identiteta najvažniji bio onaj što staje u dvije riječi: Biti čovjek, onda i kada se to plaća vlastitim glavom, i vlastitim životom. Ne znamo, da li takvi odlaze u zvjezdana nebesa, u džennetske i rajske bašče, ali znamo ovo: Ko žrtvuje svoj život da bi spasio i pomogao odbranio slabijega, drugoga i drugačijega, taj je krenuo putem kojim se zauvijek ulazi u srca i u pamćenje pokoljenja, dok je svijeta i vijeka. Ovo je priča o jednome od njih, omiljenom Sarajliji, legendarnom nogometašu Keliju, Želimiru Vidoviću Keliju...".

Saradnje sa rahmetli Sidranom u filmu, koji je snimljen u produkciji TV Sarajevo, prisjetio se i autor, Muhamed Bikić.

Preminuo Abdulah Sidran

Preminuo Abdulah Sidran

"Sjećam se dobro da smo se sreli sa akademikom dva dana uoči snimanja i izrazili želju da sa njegovom pričom krenemo snimanje dokumentarca o Keliju. Dragi naš Sidran je to sa zadovoljstvom prihvatio i rekao vidimo se na Žutoj tabiji. Tako je i bilo i u svom prepoznatljivom stilu iz prve je snimljen prvi kadar filma. Nismo željeli ponavljati, jer je sve bilo neposredno i spontano, iz srca. Sidran je time dao poseban štih filmu, a na sebi svojstven način odao počast našem heroju u kopačkama Želimiru Vidoviću Keliju. I danas se naježim kada pogledam i poslušam taj početak filma koji daje vječnu poruku: Biti čovjek", kazao je Bikić.

Akademik Abdulah Sidran preminuo je 23. marta 2024. u 80. godini života. Brojne javne ličnosti, kolege i prijatelji se opraštaju na društvenim mrežama od legendarnog Sidrana. Bio je jedan od zaštitnih znakova kulture i duha Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije