Sarajevo / Kinoscope na 26. SFF-u: Bit će prikazano 15 filmova, selektori Henrot i Raja

01. 08. 2020. u 16:12:00 Fena

Shares: 0

Na 26. Sarajevo Film Festivalu u sklopu Kinescopea će biti prikazano 15 filmova. I ove godine bit će prikazani zasebni dijelovi programa Kinoscope - Kinoscope Real i Kinoscope Surreal, uvedeni na 25. Sarajevo Film Festivalu. Selektori Kinoscope programa su Mathilde Henrot i Alessandro Raja.

"Tokom cijele godine tragamo za filmovima koji će se konačno naći u Kinoscope programu. Tražimo ih po festivalima, u Evropi, Americi, Aziji svuda. Kuriranje i selekcija predstavljaju veliku odgovornost. Naša misija je da očuvamo svoju radoznalost i slobodu duha čak i nakon što pogledamo toliko filmova svakog dana, sedmice, mjeseca. Obraćamo pažnju na trendove zbog toga što trendovi odražavaju pitanja koja se tiču svih nas, na primjer kako je #metoo pokret povećao svijest o problemu i sposobnost hrabrog suočavanja sa užasnim situacijama", kažu selektori programa Kinoscope Mathilde Henrot i Alessandro Raja.

S obzirom na pandemiju COVID-19, zbog koje je otkazan veliki broj svjetskih filmskih festivala, prije svega Festival u Cannesu gdje su premijeno prikazani brojni filmovi iz programa Kinoscope, selektori su ove godine morali proširiti pretragu na druge festivale kako bi pronašli izvrsne filmove, navodi se u saopćenju Direkcije SFF-a.

"To istraživanje nas je odvelo ka otkrivanju autora i filmova koje bi možda čak i previdjeli da je Festival u Cannesu bio održan. Na kraju je ono što je u početku bilo ograničenje postalo izvor slobode, što se i inače često dešava", ističu Mathilde Henrot i Alessandro Raja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA