Kino sale premale za ovaj film: Duh ratnog Sarajeva i dalje živi

Radiosarajevo.ba
Kino sale premale za ovaj film: Duh ratnog Sarajeva i dalje živi
Sarajevsko kino Meeting point sinoć je bilo zaista premalo da primi sve one ljude koji su željeli da pogledaju sjajni dokumentarac "Scream for me Sarajevo", koji prati posjetu Brucea Dickinsona, britanske rock zvijezde, opkoljenom Sarajevu.

Ovaj dokumentarac visočkog režisera Tarika Hodžića već je doživio impozantan uspjeh na 22. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film, ali i Nagradu za ljudska prava i Nagradu publike za najbolji film.

Upravo zbog toga sinoć je održana ponovna, specijalna projekcija ovog filma, kako bi stanovnici glavnog grada, ali i ljubitelji filmske umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine mogli uživati u filmskom ostvarenju za koje se i ranije tražila karta više.

Domaćini projekcije bili su Sarajevo Film Festival i Ambasada Švicarske u BiH, koji su na ovaj način željeli nastaviti višegodišnju saradnju na promociji dokumentarnih filmova inspirisanih različitim aspektima ljudskih prava.

Nevjerovatno zanimanje za film vladalo je i sinoć, baš kao i tokom svjetske premijere na Sarajevo Film Festival, a ovaj film uspio je oboriti i rekord sarajevskog Kina Meeting point. Desetine gledalaca vraćeni su, nažalost, sa ulaza kina, a preko 300 ljudi gledalo je film u sali čiji je kapacitet 190 sjedećih mjesta.

Inače, ovaj film je sniman sa željom da se prikaže opsada u Sarajevu i poseban duh koji je vladao ovim gradom za vrijeme rata u BiH, sa akcentom na muziku u ovom gradu i 14. decembar 1994. godine kada je britanska rock zvijezda Bruce Dickinson održao koncert u sarajevskom BKC-u.

Tokom samog snimanja filma protagonisti ovog filma, zajedno sa režiserom Tarikom Hodžićem i glavnom zvijezdom Bruceom Dickinsonom posjetili su redakciju portala Radiosarajevo.ba, te je tom prilikom Dickinson dao i intervju za emisiju na Radio Sarajevu pod nazivom The Aebyss.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije