Edhem Jesenković je kao tinejdžer napustio Sarajevo, a vraća se s predstavom o svom rodnom gradu

0
V.A.Z.
Edhem Jesenković je kao tinejdžer napustio Sarajevo, a  vraća se s predstavom o svom rodnom gradu
Foto: Radiosarajevo / Edhem Jesenković

Savremena plesna predstava pod nazivom Sara-Je-Vo okuplja regionalni ansambl plesača, a večeras će premijerno biti prikazana na 62. Festivalu MESS. 

Predstva dolazi iz produkcije Balkan Dance Project, koji iza sebe ima već nekoliko regionalnih ostvarenja. Kako kaže Nataša Hajdarević, izvršna producentica predstave, uz koproducenticu Mojcu Majcen i koreografa Edhema Jesenkovića, odlučeno je da se nova predstava posveti koreografovom rodnom gradu. 

"Htio - ne htio, moja prošlost, moje djetinjstvo učinili su me čovjekom kakav jesam Danas živim u Kopenhagenu, ali tematika moje prošlosti i identiteta uvijek je prisutna u mojim predstvama. Iz Sarajeva sam otišao kao izbjeglica sa 14 godina. Otišao sam kao tinejdžer u vrijeme napetosti, a ta napetost me drži evo do danas", kaže Edhem Jesenković, koreograf predstave.

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Jesenković otkriva kako je predstava "Sara-Je-Vo" za njega najkraći, najuzbudljiviji i najluđi projekt, te kako ima veliku tremu pred večerašnju premijeru. 

"Sve te ideje povezane s mojim identitetom pokušao sam da istresem u predstavu. Kada se postavilo pitanje muzike, bilo mi je logično da to bude Basheskia i EQ, s obzirom da sam odrastao s Leonardom Šarićem (EQ)".

Zamolili smo ovog Sarajliju da nam kaže nešto više o svojoj karijeri plesača i koreografa.

"Kao tinejdžer nisam bio baš miran, prije bih rekao da sam bio 'šejtan'. Zato su me uključili u jednu instituciju u kojoj takvu djecu 'discipliniraju' kroz umjetnost. To mi se svidjelo i počeo sam da vježbam. Nakon toga završio sam Kraljevsku baletsku školu u Štokholmu, te tako počinje moja plesna i koreografska karijera", kaže Jesenković, koji nam otkriva i kuriozitet - završio je i sahadžijski zanat.

Prestava Sara-Je-Vo premijerno će biti izvedena večeras (srijeda) u 21,00 sat u Pozorištu Mladih. Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenim stećkom, a potpisuje je uvaženi akademski kipar Adis Fejzić.

Predstava je nastala u sklopu dvogodišnjeg autorskog projekta Mojce Majcen pod nazivom Balkan Dance Project - Razseljeni, u koprodukciji Festivala Mess, Pozorišta mladih Sarajevo, Festivala Velenje, a izvršni producent je Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa ”Živimo  balet” iz Sarajeva.  

Autorski tim predstave Sara-Je-Vo

Koreograf: Edhem Jesenković 

Plesači:  Mojca Majcen, Ana Kuzmanović, Emir Fejzić (plesač i glumac), Miona Petrović, Ognjen Vučinić, Luka Ostrež

Muzika: Basheskia&EQ 

Izvršni producent: Nataša Hajdarević

Scenograf: Adis Fejzić 

Kostimograf: Anida Kapo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije