Kakav je koncert  “Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi”?

Radiosarajevo.ba
Kakav je koncert  “Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi”?
/ Aida Čorbadžić i Danijel Žontar
“Ovo je koncert i za one kojima klasična muzika nije najdraža – poslije ovog koncerta promijenit će mišljenje!”

Ovako o predstavi Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi govori redatelj Haris Pašović

Koncert za glas i klavir Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi  održat će se 6.3.2017. u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 19.30 sati.

Pašović u svom uvodnom tekstu dalje kaže:

"Mladi kompozitor Danijel Žontar je komponirao izuzetno moderan koncert. Nadahnuto se upustio u muzičku strukturu koja kreće od inspiracije izvornim balkanskim pjesmama i razvija se u minimalistički lirski i dramski izraz. Impresivno je i pijanističko umijeće Danijela Žontara koje koncertu daje jedinstvenu ličnu dimenziju. Zajedno sa vrhunskom sopranisticom Aidom Čorbadžić, istražio je poseban način pjevanja na Balkanu i oni su ovaj stil doveli na nivo klasične izvedbe. Aida Čorobadžić je mlada, moderna solistica čija je muzikalnost zanosna. Ona hrabro ulazi u umjetnički rizik i istražuje glas, pokret i glumu. U ovom koncertu odlazi u potpuno nepoznato područje kreirajući novi pjevački domet koji sjedinjuje opersko i izvorno balkansko pjevanje.

Pjesme iz BiH, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Turske i Crne Gore povezane u jednu cjelinu, dokazuju da smo mi na Balkanu jedna priča. Ta priča je jako bogata i obuhvata različite stilove i vremenske periode. Uzbudljive su sličnosti i kontrasti vranjanske stare pjesme i bosanske sevdalinke, međumurske lirkse pjesme i vlaške dramtične ili drevne pjesme sa rodopskih planina i savremene pjesme turske velike glazbenice Sezen Aksu, koja se s pravom može nazvati “narodna”. Bugarska pjesma “Izel e deljo” je zbog svoje jedinstvenosti ugrađena u poruku o onom najboljem u ljudskom postojanju koju je čovječanstvo poslalo u kosmos u svemirskoj letjelici Ovo je koncert o najbolje čuvanoj tajni na Balkanu – a to je da smo mi na Balkanu, pored ostalog - divni

 Dok sam radio sa Aidom Čorbadžić i Danijelom Žontarom u priremi “Pjesama o vodi, hljebu i ljubavi” oni su mi otkrivali neke dimenzije smisla i ljepote i neke krasne dijelove mene samog za koje sam samo slutio da postoje, ali bili su mi daleki. Danijel i Aida su učinili da te dimenzije postanu bliske. Volio bih da i naša publika tako doživi ovaj koncert", napisao je Haris Pašović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije